Insektsfrossa på Kullaberg och svampjakt jorden runt

96 min
I veckans program frossar vi insekter och spanar efter rariteten sidenlövmätare. Också går vi på jakt efter favoritsvampen, för den som är född i Syrien eller Italien kanske det inte alls är kantarell. Programledare: Mats Ottosson.

Sommartider är småkrypstider och det kommer att märkas i Naturmorgon på lördag. Fältreporter Jenny Berntson Djurvall finns vid Kullaberg i nordvästra Skåne där biologen och småkrypsexperten Moa Pettersson ska inviga henne och lyssnarna i insekternas myllrande och mångformiga värld. Moa hoppas på sidenlövmätare som är en raritet. Jenny undrar hur man tar sig an sexbeningarna? Bara skalbaggarna är 4500 svenska arter!


Vi letar också efter en utrotningshotad dagfjäril i Gästrikland och ringer myggexperten Anders Lindström och ställer frågorna han önskar att han fick av journalister men aldrig får. Som vilken är den snyggaste stickmyggan? Och hur gör grodmyggan för att hitta sina offer?


Även veckans kråkvinkel av Lisa Henkow går i myggornas tecken. Hon har hittat en orsak att vara tacksam för myggmolnen, påstår hon.


Sommartider kan också vara kantarelltider, och så verkar det sannerligen vara i år. Sociala medier flödar av inlägg om skogens guld, svampen som svensken älskar att plocka. Men hur ser det ut i andra länder? Vilken är favoritsvampen nummer ett i till exempel Ryssland, Italien och Syrien?


Programledare är Mats Ottosson.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.23
    Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
    Album: Bird Sounds
    Bolag: Hot Ideas 2016