Isabelle Faust spelar Arnold Schönbergs violinkonsert

111 min
Den är en av 1900-talets främsta solokonserter anser violinisten Isabelle Faust och Radiosymfonikernas chefdirigent Daniel Harding. Arnold Schönbergs violinkonsert är ett oerhört krävande verk både att spela och att lyssna på, men skam den som ger sig.

Upprepad bekantskap med Schönbergs violinkonsert fördjupar upplevelsen av detta fascinerande och kompromisslösa verk. Bakom tolvtonskonstruktionen bultar egentligen ett romantiskt hjärta, och en tonsättare vars enda önskan är att kommunicera med sin publik.

Kvällens direktsändning från Berwaldhallen bjuder även på musik av Dvorák och Brahms. Två tonsättare som stod varandra nära, och som även musikaliskt hade stor betydelse för varandra. Brahms hade gränslös beundran för sin yngre kollega som han stödde på alla upptänkliga vis, ett stöd som banade väg för Dvoráks internationella genombrott.

Här dirigerar Daniel Harding Dvoráks ovanliga konsertuvertyr efter Shakespeares Othello. I allegrodelen kan man tydligt föreställa sig Othellos tilltagande svartsjuka medan de mer lyriska avsnitten ger uttryck för Desdemonas kärlek.

Vi får även lyssna till Johannes Brahms sista symfoni, den höstlikt melankoliska fjärde symfonin.

Sveriges Radios symfoniorkester. Solist: Isabelle Faust, violin. Dirigent: Daniel Harding.

1. Antonin Dvorák: Othello: Konsertuvertyr op 93
2. Johannes Brahms: Symfoni nr 4 e-moll
3. Arnold Schönberg: Violinkonsert (från konsert 23 september)

Direktsändning från Berwaldhallen i Stockholm.

Programledare: Johan Korssell
Producent: Jan B Larsson