Jakten på Roger Moore - en någorlunda sann historia

57 min
Midsommarhelgen 1966 gav sig dåtidens första stora TV-stjärna , Roger Moore, alias deckaren Helgonet, ut på en skandalomsusad tvådagarsturné från Övertorneå till Ystad. Ola Hemström har följt spåren.

Den numera avlidne skådespelaren Roger Moore fick sitt genombrott för en bred internationell TV-publik med rollen som TV-deckaren Helgonet. Det här är historien om den mytomspunna turné som han gjorde i Sverige 1966 som en av tidens första och största TV-stjärnor.

Kom han i helikopter? Eller var det en vit Volvo P1800? Myterna om det som hände när Roger Moore kastade sig fram mellan dansbanorna i Sverige den där midsommarhelgen är många och lever vidare, många år senare.

Turnén, den dyraste i mannaminne, blev en kamp mot klockan fylld av dramatiska förvecklingar när Helgonets jagade fram mellan de svenska festplatserna mot slutmålet - dansparken Tyrolen i Blädinge utanför Alvesta.

Ola Hemström har följt spåren av berättelser som Helgonet lämnade efter sig, vissa mer sanna än andra. En turné vars olyckliga slut, en sen natt i de mörka smålandsskogarna , varit en gåta sedan 1966.

Denna serie i två delar sändes första gången 2008. Här kan du höra på båda delarna. Roger Moore avled 2017.

Serien är gjord av Ola Hemström ola.hemstrom@sverigesradio.se

Fler Nöjesdokumentärer av Ola Hemström hittar du nedan.

Musik som spelats i avsnittet

 • 00.26
  The Les Reed Brass - The Saint Theme (From "The Saint")
  Album: British TV Themes
  Bolag: SINETONE AMR
 • 00.27
  Arne Domnérus - Karl-Bertil Jonssons Julafton
  Album: Arne Domnérus with Jimmy Rowles
  Bolag: Four Leaf Clover Records
 • 00.56
  The Les Reed Brass - The Saint Theme (From "The Saint")
  Album: British TV Themes
  Bolag: SINETONE AMR