Jane Campion – regissören som krossade glastaket och vann Guldpalmen i Cannes

54 min
Idag bjuder vi på ett porträtt av filmregissören Jane Campion, en mästare på att skildra tystnad i film. Vi har också sett hennes senaste film, "The power of the dog".

BOKEN OM HILDEBRAND BESKRIVER EN TYSTNADSKULTUR

I den nya boken "G som i gärningsman" av Sören Karlsson och Deanne Rauscher framkommer att filmregissören Staffan Hildebrand utnyttjat unga pojkar sexuellt. P1 Kulturs kritiker Felicia Frithiof har läst boken och berättar hur författarna tecknar en bild av en tystnadskultur som möjliggjorde övergreppen.

INGET NYTT I DOKUMENTÄREN "PRIZE OF SILENCE" OM JEAN-CLAUDE ARNAULT OCH SVENSKA AKADEMIEN

Hösten 2017 vittnade 18 kvinnor i Dagens Nyheter om att de kränkts sexuellt av den s k kulturprofilen. En publicering som ledde till såväl rättsliga följder som att Svenska Akademien rämnade av inre motsättningar. På söndag är det premiär för en ny dokumentärserie om händelseförloppet, "Prize of silence", som visas på Viaplay. Vår kritiker Gunnar Bolin har tjuvtittat och är inte imponerad.

VI ÅKER TILL OSLO OCH LUKTAR PÅ KONSTEN

Kan man lukta sig fram till konstnärlig kvalitet? På konstmuseet Astrup-Faernley i Oslo visas just nu en utställning som kretsar kring luktsinnet. Det är konstnären Sissel Tolaas som utforskat dofternas värld i nästan 30 års tid och nu fått sin hittills största utställning här. P1 Kulturs konstkritiker Mårten Arndtzén åkte till Oslo för att sniffa kultur. 

SKRIVANDET VAR HENNES BILJETT UT FRÅN MENTALSJUKHUSET

Dagens klassikeressä handlar om författaren Janet Frame och hennes självbiografiska trilogi "En ängel vid mitt bord", tecknad av Anneli Dufva. Där beskrivs bl a filmregissören Jane Campions möten med Janet Frame, och hur Campion efter Janet Frames död 2004 beskrev henne med orden: "Hon var inte ensam, hon var fri."

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.26
  Michael Nyman - The Promise
  Album: The Piano: Music From The Motion Picture
  Bolag: Venture
 • 13.39
  Ttes Raides - Les Autres
  Album: Banco
  Bolag: Warner Music
 • 13.58
  Michael Nyman - The Promise
  Album: The Piano: Music From The Motion Picture
  Bolag: Venture