Jazzglimtar från 2021 del 2

Här finns inget ljud
Vi återkallar minnen av jazzåret 2021, och här i del två lyssnar vi på hyllningar till Charlie Parker men också på storbandsjazz från Västkusten, en trumpetare från Sydsverige och mer därtill.

Vi lyssnar på trumpetaren Björn Ingelstam respektive pianisten och kompositören Kathrine Windfeld & Bohuslän big band innan vi lägger örat mot ett par hyllningar av ett särskilt slag:

Hyllningar till en av jazzens stora och eviga inspirationskällor, Charlie Parker (1920-1955).

År 2020 skulle Parker alltså ha fyllt 100 år men mycket av det som då skulle ha blivit ett stort firande i form av skivsläpp, turnéer och konserter till hans ära fick då skjutas upp, på grund av pandemin, men under 2021 kom det olika album med nya tolkningar på Parkers musik:

Här i Sverige släppte Bohuslän big band albumet "Chasin' the bird", kontrabasisten Hans Backenroth släppte albumet "Parker's mood" som bandledare tillsammans med gitarristen Erik Söderlind, altsaxofonisten Klas Lindquist och trummisen Karl-Henrik Ousbäck medan saxofonisten, flöjtisten, kompositören och arrangören Magnus Lindgren släppte albumet "Bird lives" tillsammans med pianisten, kompositören och arrangören John Beasley och SWR Big band & stråkar. Vill du veta mer om Charlie Parker kan du här lyssna på ett porträtt som jag, Berit Nygren, gjorde på honom 2020.

I det här avsnittet lyssnar vi också på musik ur pianisten Adam Forkelids album "1st Movement" respektive Agnes Perssons album "In collaboration with flowers".

Vid sidan av allt detta minns vi spelkamraterna trummisen Bosse Skoglund (1936-2021) och multimusikern Peps Persson (1946-2021) som båda avled ifjol med bara ett par månaders mellanrum. Bland det som de spelade in finns jazzklassikern "Rockin' chair" tillsammans med ett gäng professionella svenska jazzmusiker och den lyssnar vi på.

Ta del av jazzglimtar från 2021 del 1 här!

Gott nytt år 2022!

Önskar Märet Öman som är programledare och Berit Nygren som är producent.

Kontakta Jazzradion

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.04
  Kathrine Windfeld, Samuel Olsson, Bohuslän Big Band - Safe And Sorrow
  Kompositör: Kathrine Windfeld
  Bolag: Prophone Records
 • 18.11
  Bjorn Ingelstam, Calle Brickman, Matthias Petri, Andreas Svendsen - Ancestral Calling
  Kompositör: Björn Ingelstam
 • 18.18
  Hans Backenroth Q - Segment
  Kompositör: Charlie Parker
  Bolag: Prophone Records
 • 18.23
  Camille Bertault, Magnus Lindgren, John Beasley, The Swr Big Band And Strings - Cherokee/Koko
  Kompositör: Ray Noble, Charlie Parker
  Bolag: Act Music
 • 18.33
  Peps Persson - Rockin' Chair
  Album: En Del Och Andra
  Kompositör: Hoagy Carmichael
  Bolag: Sonet