Jelassi – maskrosbarnet som mötte sin egen blick

45 min
11 år gammal tittade hon sig i spegeln och insåg att ingen i världen kunde hjälpa henne. Bara hon. Nu vill rapparen Fatima Jelassi, 25, ge andra unga det hon själv hade behövt.

Hon kallar sig hellre konstnär än rappare. Hennes starka, självutlämnande texter får kulturjournalister att gråta, och har öppnat dörrar in i finkulturens rum. Låtarna är som berättelser, små vykort från ett maskrosbarns uppväxt i Farsta, och i pappans hemland Tunisien.

Hon har utsetts till framtidens artist på P3 Guld, och nu senast nominerats till Årets textförfattare av Musikförläggarna. Men för Fatima Jelassi är hyllningarna och recensionerna inte så viktiga. Om hon gjort något bra, så vet hon det.

Varifrån kommer den starka självkänslan?

”Jag är inte klar med mitt trauma”

2019 placerar hon sig på kartan i hiphopsverige med ep:n Port 43. En musikalisk berättelse som tar lyssnaren till hennes port. På debutalbumet ”Dom har bara gett mig ett namn” från 2023 får vi följa med hela vägen hem. Till en blodig hallmatta, till oron för en mamma och till ensamheten som uppstår när ingen i vuxenvärlden verkar bry sig.

Som artist vill hon sprida ljus i mörkret – och inspirera andra maskrosbarn att inte känna sig lika ensamma. Samtidigt tampas hon fortfarande med sina demoner, och är inte klar med sitt eget trauma. Hur funkar den balansen?

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Fanny Hedenmo

Kontakt: sondagsintervjun@sr.se

Musik som spelats i avsnittet

 • 08.07
  Leon Vynehall - Inside the Deku Tree
  Album: Music for the Uninvited
  Bolag: 3024
 • 08.14
  Jelassi - jasmina
  Album: dom har bara gett mig ett namn
  Bolag: ORCHARD - AKHI
 • 08.27
  Jelassi - HALLMATTAN
  Album: HALLMATTAN
  Bolag: AKHI
 • 08.35
  Jelassi - ögonen i spegeln (dhbgmen)
  Album: dom har bara gett mig ett namn
  Bolag: AKHI
 • 08.37
  Jelassi - 01:32
  Album: Port 43
  Bolag: MERLIN - Nisj