Jenny Wilson tillbaka med sitt Mästerverk

54 min
Hon har tidigare gjort musik om stora och svåra frågor som moderskap, separation, att få en cancerdiagnos och att utsättas för en våldtäkt. Nu är Jenny Wilson tillbaka med vad hon säger är hennes mest nakna album någonsin – "Mästerverket".

Jenny Wilson är gäst i dagens P1 Kultur.

BAREN SOM FLYDDE DIKTATURENS BELARUS 
Tidigare var Karma Bar en mötesplats för kulturarbetare och journalister i Belarus huvudstad Minsk. Men i takt med att förtrycket skruvats upp har allt fler intellektuella lämnat landet – många har sökt sig till grannlandet Ukraina. Men var ska alla dessa människor mötas nu? P1 Kulturs Fredrik Wadström har besökt Karma Bar – som helt enkelt flyttat sin verksamhet i samma riktning som de politiska flyktingarna, till Kiev.

SUZANNE BRÖGGER ÅTERVÄNDER TILL KLASSISKA TEXTER
Den danska författaren Suzanne Brögger är aktuell med hybridboken "Med egen hand", som består av reseberättelser, intervjuer och essäer. Vissa av texterna har hon återvänt till under många år, och hon har också skrivit i dialog eller opposition med sina äldre titlar. Samhället har ju förändrats under 50 år. Katarina Wikars som följt henne sedan debattboken "Fräls oss ifrån kärleken" på sjuttiotalet känner med stigande glädje igen tematiken.

EXPERIMENTLUSTA PÅ TEATERN EFTER PANDEMIN
Imorgon lyfts pandemirestriktionerna och en era inom scenkonsten når sitt slut – återigen går det att spela för fulla salonger istället för via digitala experimentlösningar för hemmapubliken. Den stora frågan är: kan nytänkandet flytta med upp på scenen nu? Jo, P1 Kulturs teaterkritiker Jenny Teleman har sett Tillbaka till Reims på Dramaten och Fröken Julie på Strindbergs intima teater och ser tecken på experimentlusta.

ESSÄ: GRÄNSERNAS ÅTERKOMST LÄR OSS ATT FRAMSTEG ÄR TILLFÄLLIGA 
På sistone har vi sett hur gränsposteringar återigen bemannats och taggtråd rullats ut där gränsen nyss bara var något abstrakt. Till och med urgamla gränser, som hade fallit i glömska, återvänder som spöken från det förflutna, noterar Thomas Steinfeld i denna essä.

Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.06
  Jenny Wilson - DÅREN I MIG
  Album: MÄSTERVERKET
  Bolag: MERLIN - Gold Medal Recordings
 • 13.15
  Jenny Wilson - DELA PÅ ETT MOLN
  Album: MÄSTERVERKET
  Bolag: MERLIN - Gold Medal Recordings
 • 13.24
  Молчат Дома - Судно (Борис Рыжий)
  Album: Этажи
  Bolag: молчат дома