Jojje Wadenius: ”Miles Davis har en unik stil, ett unikt uttryck”

41 min
Musikern Jojje Wadenius var i 14 års-åldern när han lyssnade om och om igen på Miles Davis ”Kind of blue” på familjens grammofonspelare: ”Jag kunde alla solon utantill i mitt huvud.”

I Kulturlivet är det gästen som bestämmer vem vi ska tala om och i veckans avsnitt har musikern och kompositören Georg ”Jojje” Wadenius valt trumpetaren Miles Davis. Georgs mamma, Eva Engdahl, var pianist och Sveriges första kvinnliga kapellmästare och hemmet var fyllt av jazzskivor. I samlingen fanns det mesta av dåtidens stora jazzmusiker, däribland Miles Davis som gjorde djupt intryck på den unga Georg – intryck som sedan influerat hans egen musik.

Georg ”Jojje” Wadenius är gitarrist, sångare, kompositör, arrangör och producent. Han blev känd i slutet av 60-talet då han spelade med grupperna Made in Sweden och Solar Plexus, men också för sin medverkan på Pugh Rogefeltds debut ”Ja dä ä dä” och succén med barnskivan ”Goda' goda'” med texter av Barbro Lindgren. I USA har han bland annat spelat med Blood, sweat and tears och husbandet i tv-humorshowen Saturday night live. Han har även samarbetat med en mängd framstående musiker, bladn annat Monica Zetterlund, Diana Ross, Steely Dan, Paul Simon och Aretha Franklin. Idag spelar han med bandet Cleo.

Miles Davis (1926-1991) föddes i Illinois, USA. I tonåren spelade han trumpet med lokala jazzband, studerade sedan vid musikskolan Juilliard i New York, men hoppade av för att spela med saxofonisten Charlie Parkers bebop-grupp i mitten av 1940-talet. Det blev starten på en enastående karriär som trumpetare, bandledare och kompositör. Miles Davis är en av de mest inflytelserika och framstående jazzmusikerna under 1900-talet och albumet ”Kind of blue” från 1959 är den mest sålda jazzskivan genom tiderna. Han prövade hela tiden nytt, från bebop och cool jazz, till afrikanska rytmer, funk, rock och jazz fusion. På åttiotalet fick han sina största kommersiella framgångar med mer popinfluerad musik, som till exempel en cover på Cyndi Laupers ”Time after time” och albumet ”Tutu” som han gjorde tillsammans med med Marcus Miller.

Kulturlivets Gunnar Bolin

Programledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: ”Hovjuvelerarens barn” och ”Bibliotekarien i Magdeburg”.

Producent: Maria Götselius

Musik som spelats i avsnittet

  • 18.08
    Miles Davis, Julian Cannonball Adderley, John Coltrane, Bill (1) Evans, Paul Chambers, Jimmy Cobb - All Blues
    Album: Kind Of Blue
    Kompositör: Miles Davis
    Bolag: Columbia
  • 18.09
    Miles Davis - All Blues
    Album: Miles and more
    Bolag: Comfort Classics
  • 18.16
    Made In Sweden - Saucery
    Album: Live At The Golden Circle
    Kompositör: Charles Lloyd
    Bolag: Sonet
  • 18.18
    Miles Davis, Wayne Shorter, John Mclaughlin, Chick Corea, Herbie Hancock, Joe Zawinul, Dave (1) Holland, Tony Williams - In A Silent Way
    Album: In A Silent Way
    Kompositör: Joe Zawinul
    Bolag: Columbia
  • 18.23
    Miles Davis, Marcus Miller - Tutu
    Album: Tutu
    Kompositör: Marcus Miller
    Bolag: Warner Bros
  • 18.24
    Miles Davis - Tutu
    Album: Tutu
    Bolag: 143/Warner Bros.
  • 18.32
    Miles Davis, Julian Cannonball Adderley, John Coltrane, Red Garland, Paul Chambers, Philly Joe Jones - Straight No Chaser
    Album: Milestones
    Kompositör: Thelonious Monk
    Bolag: Columbia
  • 18.37
    Miles Davis, Julian Cannonball Adderley, John Coltrane, Bill (1) Evans, Paul Chambers, Jimmy Cobb - So What
    Album: Kind Of Blue
    Kompositör: Miles Davis
    Bolag: Sony