Jonas Gardell – från vaggan till gravmusiken

41 min
I veckans Lundströms Bokradio blir det ett porträtt av Jonas Gardell i helfigur. Men även mamma Ingegärd Rasmussen är med i bilden. Hon liksom kuppade sig in i nya boken, precis som i livet.

"Till minne av en villkorslös kärlek" heter Jonas Gardells nya bok, en bok som både återberättar hans liv i fiktionens form, men också tecknar ett porträtt av en mycket ovanlig mamma. En mamma som vägrade att foga sig i den kvinnoroll som stod till buds i det svenska 50- och 60-talet.

Barnen, förorten, hushållsarbetet och skilsmässan bröt ner denna starka, intelligenta kvinna. Men hon hade alltid stöd av tron och psalmerna och en nedärvd talang för historieberättande. En gåva som hon delade med barnen som fick vänja sig att verkligheten kunde berättas på en mängd olika sätt. 

I fjorton år var hon också dement, så boken handlar även om hur det är att ha en mamma som virrar runt på stan, luktar illa och måste räddas. Jonas Gardell säger att "Till minne av en villkorslös kärlek" är hans sista bok. Men det tror vi inte på.

Programledare: Marie Lundström
Producenter: Nina Asarnoj och Fredrik Wadström 

Musik som spelats i avsnittet

 • 08.05
  The Real Group, Eric Ericson - Härlig Är Jorden
  Album: Stämning
  Kompositör: Trad Från Schlesien
  Bolag: Virgin
 • 08.07
  Lars Roos - Schönster Herr Jesu
  Album: Som Din Dag
  Kompositör: Trad Från Schlesien
  Bolag: Talking Music
 • 08.45
  Alpenland Sepp & Co - Lederhosen Jodler
  Kompositör: Alpenland Sepp & Co
  Bolag: Sony
 • 08.47
  E.M.D. - Härlig är jorden
  Album: Välkommen hem
  Bolag: Ariola