Jonas Gardell med romanen "Ett lyckligare år" om homosexuellas kamp för lycka

45 min
Jonas Gardell skildrar i sin nya bok två uppsalaynglingars omöjliga kärlek på 1800-talet. I romanen "Ett lyckligare år" skriver han också historien om ungdomarna som 1971 i Örebro höll den första demonstrationen för homosexuellas rättigheter.

Första delen av "Ett lyckligare år" handlar om Pontus Wikner, som 1837 föddes som torparbarn och så småningom blev filosof vid Uppsala universitet och i Oslo. I vår tid är han kanske mest känd för det som han sommaren 1879 i största hemlighet skrev ner: Femtio sidor som han då, 1879, döper till Psykologiska självbekännelser. Lådan öppnas på 70-talet ungefär samtidigt som några ungdomar i Örebro samlas och bildar en förening för homosexuella, Gay Power Club 1. Och romanens andra del handlar om några av de ledande ungdomarna och deras arbete för att bli accepterade, få rättigheter och lycka.

Jonas Gardell debuterade som författare 1985 och har sedan dess skrivit tv- och filmmanus, sångtexter, shower och romaner som "En komikers uppväxt" och "Torka aldrig tårar utan handskar".

Skriv till oss! bokradio@sverigesradio.se

Programledare: Marie Lundström

Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)

Musik som spelats i avsnittet

 • 08.08
  Andreas Mattsson - Det Måste Vara Det Här Fönstret
  Album: De Dagar Som Blommorna Blommar
  Kompositör: Andreas Mattsson
  Bolag: WMG - WM Sweden
 • 08.10
  Andreas Mattsson - Tänd Inte
  Album: De Dagar Som Blommorna Blommar
  Kompositör: Andreas Mattsson