Jureskog och Petterson gör proviant till äventyrare

30 min
Konstnären Johan Petterson och kocken Johan Jureskog har i flera år pratat om att göra pemmikan, den proviant som användes på forna tiders polarfärder. Nu är det dags! Och vi smakar förstås.

2001 åkte Johan Petterson till Nordpolen. Polarforskningssekretariatet har sedan år 1988 erbjudit nästan 40 konstnärer av alla de slag att delta i vetenskapliga forskningsexpeditioner till polartrakterna.

- Det är mitt livs resa, säger han. Helt fantastiskt.

De sju veckorna fick honom intresserad av tidigare polarutforskare. Hur var deras liv? Vad åt de? Så kom han att intressera sig för pemmikan som var viktig proviant förr.

Pemmikan hittades på av ursprungsbefolkningen i Nordamerika. De hade med sig det när de jagade buffel. Senare sålde de också pemmikan till trappers, jägare som kommit från Europa. Även de tidiga polarutforskarna hade pemmikan i provianten.

Johan Petterson och kocken och krögaren Johan Jureskog har länge pratat om att göra egen pemmikan.

Den ursprungliga pemmikanen gjordes på buffel. Jureskog & Petterson gör den på torkat nötkött och talg, nötköttsfett. Dessutom tillsätter de torkade blåbär, för smaken och vitaminerna.

Receptet är enkelt: lika delar talg och torkade produkter (kött och lite blåbär). Blanda ihop och förvara lufttätt i rumstemperatur (eller kylt för att få en hårdare produkt som kan skäras). 

- Det här är som en power bar, säger Johan Jureskog. Tänk att bara blanda det med potatis, eller ha det i en risotto...

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  The Peddlers - On a Clear Day You Can See Forever
  Album: Haynes Ultimate Guide to 60s
  Bolag: SME - Sony Music CG
 • 10.10
  The Peddlers - Basin Street Blues
  Album: Part One
  Bolag: SME - Columbia
 • 10.20
  The Peddlers - On a Clear Day You Can See Forever
  Album: Haynes Ultimate Guide to 60s
  Bolag: SME - Sony Music CG