Kalas, Alfons Åberg!

11 min
Alfons ska ha födelsedagskalas. Helst vill Alfons bara bjuda Viktor och Milla, men Faster Fiffi vill gärna ordna en riktig jättefest, med tårtor och ballonger och många barn.

Och fest blir det, med lekar och ståhej. Men när det stora kalaset är slut och klockan slår sex är Alfons inte alls ledsen. För man kan ju fira igen. På sitt eget vis.

"Kalas, Alfons Åberg" är en klassiker för många barn och vuxna. Det är en saga om att det roligaste kalaset inte alltid behöver vara det största.

En mysig inläsning med Björn Gustafson från 1991 av Gunilla Bergströms bilderboksklassiker från 1986. I sagan hörs även fin musik av Georg Riedel.

Alfons Åberg 50 år!

2022 fyller Alfons Åberg 50 år. Men i böckernas värld är Alfons fortfarande en liten kille.  En glad och busig kille som också kan bli ilsken, svartsjuk, mörkrädd…

Berättelserna om Alfons Åberg skrevs och ritades av Gunilla Bergström och böckerna handlar om det mesta – från vardagstrassel till livets stora gåtor. Många barn kan känna igen sig i Alfons och kanske är det därför han varit så omtyckt i så många länder i hela fem decennier.

För att uppmärksamma 50-årsjubiléet passar vi på att sända ett par omtyckta Alfons-sagor i Barnradion. Grattis Alfons Åberg 50 år!

Om serien

De första böckerna om Alfons Åberg lästes in redan 1979.  Björn Gustafson är för många en välbekant röst och har ni sett TV-serien från samma år känner ni säkert igen berättarrösten och musiken när ni lyssnar på sagorna om Alfons.

Medverkande

Författare och bokomslag: Gunilla Bergström
Uppläsare: Björn Gustafson
Alfons: Charlie Elvegård
Alfons pappa: Lars Erik Bengtsson
Musik: Georg Riedel
Producent: Nicke Wöhrmann