Farlig post – skyddade adresser avslöjas med gps-sändare

33 min
Kaliber granskar Skatteverkets förmedlingstjänst, som hanterar brev och paket som ska till personer med skyddade personuppgifter. Hur säker är den tjänsten? Kaliber har testat.

Varje år skickas över en halv miljon brev och paket genom Skatteverkets förmedlingstjänst – till personer som lever med skyddade personuppgifter. Tanken med det är att ingen ska kunna veta var personen bor.

Kaliber testar säkerheten – och visar hur myndigheten som ska skydda istället blir en väg för förvaren att komma i kontakt med och hitta sitt offer.

Skickade gps-sändare

De som lever med skyddade personuppgifter får sin post via Skatteverkets förmedlingsuppdrag. Det var genom denna posttjänst, som Kaliber med hjälp av tre gps-sändare hittade de tre skyddade kvinnornas adresser. De var med på och godkände testet. De är kritiska till Skatteverket. Men det är inte första gången som skyddade personer hittas med post som skickats genom Skatteverket.

Kalibers genomgång visar att två domar fallit de senaste fem åren, där mannen som kvinnan ska skyddas från hittat henne genom att skicka gps-sändare på det här sättet.

Skatteverket svarar

Peter Sävje, chef för folkbokföringsavdelningen på Skatteverket säger bland annat så här i programmet:

– De här handlar ju då om våra säkerhetsrutiner och jag vill inte kommentera det.

Hur ser du på de här uppgifterna?

– Ja, det är ju naturligtvis oerhört allvarligt. Utifrån vårt perspektiv så finns det målkonflikter i detta. Det finns, det finns regler för vad vi kan och inte kan göra. Och i någon mening kan man ju se att det finns svårigheter att kombinera till exempel de önskemål som finns hos personer med skydd att få leva ett så normalt liv som möjligt, och just det här med att säkerställa att inte man röjs. Det är ju en konflikt av två motstridiga intressen i någon mening.

Skulle du säga att teknikutvecklingen har sprungit ifrån säkerhetsrutinerna?

– Återigen jag vill inte kommentera våra säkerhetsarrangemang.

Är det något som kan föranleda att man ändrar eller uppdaterar säkerhetsrutinerna?

– Vi är ju naturligtvis medvetna om den här risken. Självklart. Så på den punkten så ser jag inte att de här uppgifterna föranleder någon annan hantering från vår sida.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.04
    Matt Dunkley - Time
    Album: Inception
    Kompositör: Hans Zimmer
    Bolag: Reprise