Kampen för ett barn – när tiden rinner ut

32 min
Coronapandemin har lett till att köerna för assisterad befruktning med donation av ägg eller spermier ökat. Kaliber om dem som behöver hjälp att få barn – om när hjälpen finns men tiden rinner ut.

Maria längtar efter att få barn. När hon får reda på att hon har få ägg kvar börjar hon och hennes sambo försöka direkt. Trots försöken blir det dock inga barn och paret börjar söka sig till IVF-behandlingar.

Coronapandemins konsekvenser

Kalibers avsnitt "Kampen för ett barn – när tiden rinner ut" är en granskning som handlar om coronapandemins konsekvenser för de som behöver hjälp för att få barn. Köerna för assisterad befruktning med donation av ägg eller spermier har till följd av pandemin ökat och det kan på vissa håll i landet ta minst tre år att få behandling.

Lång väntan på IVF-behandling 

För Marias och hennes sambos del har kampen varit lång och läkarbesöken många. Under ett besök fick Maria reda på att kötiden för en IVF-behandling låg på tre till fyra år, men då hinner hon fylla 40 år och kan inte längre få en behandling som finansieras av regionen.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.04
    Esbjörn Svensson - The Childhood Dream
    Album: 301
    Kompositör: Dan Berglund, Esbjörn Svensson, Magnus Öström
    Bolag: Act Company