Kalush Orchestra: Alla vinster är betydelsefulla för Ukraina

6:20 min
Favorittippade Kalush Orchestra från Ukraina vann årets Eurovision Song Contest i Turin. Tidigare i veckan tog Sveriges Radios expertkommentator Carolina Norén ett snack med Oleh Psiuk som är frontman i bandet som berättade vad en seger skulle innebära för både de själva som band och Ukraina som land.

Kalush Orchestra: Alla vinster är just nu jätteviktiga för oss, och en vinst här i Eurovision Song Contest skulle betyda mycket för det ukrainska  folket

Det säger Oleh Psiuk som är frontman i gruppen Kalush Orchestra, Ukrainas favorittippade bidrag i årets Eurovision Song Contest. Deras låt heter ”Stefania” och har sedan kriget bröt ut stadigt toppat bettinglistorna i Europa.

Sveriges Radios expertkommentator Carolina Norén fick en pratstund med Oleh Psiuk på invigningsfesten som ägde rum på ett palats utanför Turin i Italien där årets upplaga av Eurovision Song Contest äger rum. Oleh ursäktar sig och säger att han talar så dålig engelska, så intervjun görs med hjälp av en tolk.

Oleh Psiuk: Stefania är en hyllning till min mamma

Oleh Psiuk börjar med att berätta att han skrev låten ”Stefania” före kriget för att hylla sin mamma.

– När kriget bröt ut hade många redan tagit låten till sig och började lägga in sina egna betydelser i den, som att se landet Ukraina som en moder, berättar Oleh.

22:a februari blev ”Stefania” officiellt Ukrainas bidrag. Två dagar senare bröt kriget ut, och snart blev den som en inofficiell kampsång.

Vad tror Oleh Psiuk är det som berört människor så mycket med låten?

– Många i Ukraina säger att ”Stefania” är en kampsång under kriget – jag personligen vill säga att det är vår kampsång för seger, kommenterar Oleh Psiuk.

En av originalmedlemmarna Vlad Kurochka, även kallad MC Killimen, är kvar och strider i Ukraina. De övriga i bandet har fått specialtillstånd att lämna landet, annars ska ju alla män mellan 18-60 år vara kvar och strida i Ukraina. Det är tydligt under hela mitt möte med bandet att ett speciellt allvar vilar över dem, som vi kanske inte är vana vid i den här ibland lite glättiga musiktävlingen.

Hur känns det att vara här i Turin och tävla i Eurovision och samtidigt vara orolig för hur det går för familj och vänner hemma i Ukraina?

– Jag tycker att det är svårt, jag är orolig för min familj, mina vänner som vår gruppmedlem MC Killimen som är kvar och strider i det territoriella försvaret. Här i Eurovision är det också mängder av repetitioner vi ska vara med på, det är faktiskt svårt att kombinera, berättar Oleh.

När Carolina Norén nämner att Eurovision en gång i tiden startades för att ena Europa efter Andra Världskriget, lägger han till att han tycker att det är viktigt med Eurovision eftersom varje tävlande land får en möjlighet att visa upp sin identitet, sin kultur och det är något som gör tävlingen till en vacker show.

Vad skulle det då betyda för Kalush Orchestra, för Ukraina om de skulle vinna Eurovision?

– Alla vinster, oavsett vilka det är är betydelsefulla för Ukraina, svarar Oleh Psiuk allvarligt.

Carolina Norén passar också på att vända sig till Ihor Didenchuk i bandet Kalush Orchestra, Ihor som även är känd från gruppen Go_A som ju representerade Ukraina med låten ”Shum” förra året i Rotterdam. Han minns mötet från i fjol varpå Carolina Norén undrar om det är extra stor skillnad att tävla i år jämfört med förra året i Rotterdam?

– I år känns det mycket viktigare att vara med, förklarar Ihor Didenchuk. Varje budskap vi kan komma ut med, kanske kan hjälpa oss att få slut på det här kriget.

När den här intervjun görs ser vi inget slut på kriget i Ukraina, så vad händer med gruppen Kalush Orchestra efter att Eurovision Song Contest är över för i år, hur ser deras tankar ut? Oleh igen:

Vi har bara ett temporärt tillstånd att lämna landet, så direkt efter Eurovision åker vi tillbaka, avslutar Oleh Psiuk.

Kalush är från början en rapgrupp som bildades av Oleh Psiuk tillsammans med vännerna Ihor Didenchuk och Vlad Kurochka. Nu när de ska tävla i Eurovision har de utökat med fler musiker, lagt till folkmusiktongångar och kallar sig ”Kalush Orchestra”. Egentligen så var Kalush Orchestra tvåa i den nationella uttagningen i Ukraina. En artist vid namn Alina Pash vann, men det skulle visa sig att hon några år innan rest på ett i Ukraina olagligt sätt till Krim, så hon valde att hoppa av. Det var då Oleh och de andra i gruppen blev erbjudna att representera landet.

Den här podden med Oleh Psiuk och Ihor Didenchuk från Ukrainska Kalush Orchestra är gjord för Sveriges Radio inför Eurovision Song Contest i maj 2022 i Turin. Reporter var Carolina Norén.

Följ Eurovision Song Contest direkt i Sveriges Radio P4

Kalush Orchestra med låten "Stefania" är sedan flera veckor en riktig förhandsfavorit i Eurovision Song Contest. Kalush Orchestra tävlar i den första semifinalen som äger rum på tisdag i Turin i Italien.

Sveriges Radio är på plats i Italien och sänder samtliga tävlingar från Turin både i radio, på webben och i vår app Sveriges Radio Play. Här är nedan är alla sändningstider.

Eurovision Song Contest Semifinal 1: Tisdag klockan 21.00

Eurovision Song Contest Semifinal 2: Torsdag klockan 21.00

Eurovision Song Contest Final: Lördag 21:00.

Expertkommentator och programledare samt reporter på plats i Eurovision Song Contest och Turin i Italien är Carolina Norén.