Kameraövervakningen – ett vapen som inte alltid räcker till

30 min
"Marie" har precis lämnat sin dotter på Kulturskolan i Husby centrum när hon hör skott avlossas. Framför henne avrättas en man och hon själv är nära att träffas av skotten. Händelsen och de två gärningsmännen fastnar på film – bara en av dem döms.

Kameraövervakningen har blivit allt vanligare på gator och torg i Sverige. Allt fler kameror har monterats upp i det offentliga rummet de senaste åren och polis, kommuner och politiker vill gärna se att ännu fler sätts upp för att motverka brottslighet.  

Men duger bilder och film som bevis när ett mord har skett? Riskerar kameran att slå ut ett vittnes trovärdighet? Och värderas polisspanares uppgifter fortfarande lika högt i en domstol?

I lagens namn berättar den här veckan om fall där övervakningsfilmer varit avgörande bevisning för fällande domar men också exempel där film och utpekanden av gärningsmän inte räckt i domstol. Vi hör också polisens kamerasektion berätta om att samtliga poliser i yttre tjänst kommer att bära kroppskameror inom en snar framtid.

Programledare: Martin Wicklin.
Reporter: Jill Eriksson.
Ljudtekniker: Fredrik Nilsson.
Producent: Linus Lindahl.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.02
  Howard Shore - Keep Silent
  Album: Spotlight
  Kompositör: Howard Shore
  Bolag: Howard Shore
 • 12.06
  Brambles - Unsayable
  Kompositör: Mira Dawson
  Bolag: Serein
 • 12.23
  Blake Leyh - Total Harmonic Distortion
  Kompositör: Blake Leyh
  Bolag: Xenotone
 • 12.24
  Brambles - Unsayable
  Album: Charcoal
  Bolag: Serein
 • 12.28
  Klara Kormendi - Gnossiennes: 3 Gnossiennes: No.1. Lent
  Kompositör: Erik Satie
  Bolag: Naxos