Kan jättedammsugare lösa klimatkrisen?

40 min
Mängden koldioxid i atmosfären behöver minska för att stoppa temperaturstegringen på jorden. Skulle det vara möjligt att sila ut den och suga bort den med hjälp av ny teknik?

Polismordet i Göteborg kastar sin skugga över allt i Sverige just nu och det känns plötsligt futtigt att tala om partitaktik. Men regeringskrisen måste lösas - frågan är hur taktiskt innovativ är det ok att vara i ett sådant här läge? Landsbygdsministerns agerande har ju till exempel mötts av både hyllningar och kritik.

Kan jättedammsugare lösa klimatkrisen?

Kan vi lösa klimatkrisen med hjälp av jättelika dammsugare som drar ut koldioxiden ur atmosfären? Nu startar en svensk studie om den så kallade DAC-tekniken. Filip Johnsson, professor i energisystem vid Chalmers, kommer till oss och berättar hur det är tänkt att fungera.

Vi ska också tala med författaren och ledamoten av Svenska Akademien Ingrid Carlberg, vars tänkvärda Sommarprogram som sänds i dag handlar om hjältar. De hjältar som räddade hennes liv och de döda hjältarna som hon ägnat större delen av sitt författarskap åt.


Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Maria Bertell

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.24
    Kraftwerk - Trans Europa Express....
    Album: Trans Europa Express (Remastered)
    Bolag: Parlophone UK