Kan katten få lika hög status som hunden?

48 min
Regeringen vill göra det obligatoriskt att märka och registrera katter, för att höja deras status. Vad krävs rent juridiskt, och kommer det att ändra allmänhetens syn på katten?

Kattens nya status

Nyligen berättade regeringen att man vill göra det obligatoriskt att märka och registrera katter. Man tänker sig att det ska höja kattens status och gör den mer lik hundens. Vad krävs det för att en lagändring ska påverka ett djurs status och kommer hundar och katter att bli juridiskt jämställda när lagen blir verklighet? Gäster: Ulrika Geijer, chefsrådman som arbetat med den nya lagen och Maria Andersson, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet med inriktning på katternas välfärd.

Metaverse - vad är det? 

För en vecka sedan sa Facebook-grundaren Mark Zuckerberg att stora förändringar väntar: han vill att bolaget ska bli ett metaverse-företag i stället för ett sociala-medierföretag. Det spekuleras också om att bolaget kommer att byta namn till något som speglar den här ambitionen. I dag ska vi prata om metaverse, eller metaversum som det troligen heter på svenska. Vad är det egentligen? Och blir det mer eller mindre demokratiskt än dagens internet? Gäster: Sven Carlsson, techreporter på Ekot och Thomas Lyckedal, rådgivare på gamingbyrån Frame och tidigare delägare i Dreamhack.


Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Amanda Rydman

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.05
  Kygo, Zoe Wees - Love Me Now
  Album: Love Me Now
  Bolag: SME - Kygo/RCA Records
 • 15.14
  Kraftwerk - Computer World
  Album: Computer World (2009 Remastered Version)
  Bolag: Parlophone UK
 • 15.20
  Travis Scott - SICKO MODE
  Album: ASTROWORLD
  Bolag: Epic/Grand Hustle/Cactus Jack