Kan Storbritannien ligga bakom situationen i Afghanistan?

41 min
Afghanistan var en gång i tiden ett brittiskt protektorat. Kan det ligga till grund för utvecklingen i landet idag? I våras godkände EU mjölmasken som människoföda men hur smakar insekten egentligen?

Under större delen av 1800-talet och i början av 1900-talet hade Storbritannien starka intressen i Afghanistan. Under en period var landet även ett brittiskt protektorat. Kan det vara en delförklaring till det som händer idag? Hur gick det till när landet fick sina gränser och vilka konsekvenser fick det? Rouzbeh Parsi från Utrikespolitiska institutet gästar.

I maj godkände EU mjölmasken som människoföda i hela EU. Vad innebär det konkret för utbudet i svenska butiker? Kommer insekter att vara nödvändiga i framtiden om mänskligheten ska få tillräckligt att äta eller skulle det gå lika bra med lite mer baljväxter i kosten? Astrid Walles Granberg från Livsmedelsverket medverkar tillsammans med kocken Ola Albrektsson. För hur smakar mjölmasken? Louise och Thomas testar.

Vi undrar också om de svenska volleybolldamernas framgångar i EM kommer även kommer ge sporten ett uppsving hos vanliga motionärer.

Programledare: Louise Epstein

Bisittare: Thomas Nordegren

Producent: Olle Björkman

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.09
    Prinsens Livregiments Musikkorps - Dronning Margrethe II parademarch
    Album: Danske Marcher