Kanske inte så roligt med rekord – i klimatkatastrofer: Nina Benner, Washington

3:11 min
Utrikeskrönikan 29 juli 2021.

Washington, torsdag.

Värmen ligger som en fuktig badhandduk över hela stan. Men det är inte rekordvarmt - det ska jag genast slå fast - bara 34 grader och allmänt klibbigt. Rekord är annars något som jag ägnat en del tid åt här i sommar. Inte sådana rekord som jagas på OS just nu i Tokyo, och inte heller rekord i covid-smitta tack och lov, utan just såna rekord som handlar om väder och dess konsekvenser.

Först var det rekordvärmen på västkusten för en månad sedan, den var så extrem att det är lite svårt att begripa - och sen kom uppföljarna i Las Vegas och Salt Lake City, där invånarna är mer vana vid att det kan bli runt 40 grader varmt på sommaren. Jag har haft mycket användning av konverteringstabeller i sommar för att kunna greppa hur varmt 98 eller 115 farenheit egentligen är och vad det innebär i celsius.

Och efter värmen så kommer skogsbränderna, och där är juryn ute som det brukar heta här, om det blir eller inte blir några rekord. Rekordtidiga verkar bränderna vara i alla fall, men om de rykande förkolnade hektaren som räknats dag för dag på presskonferenserna kommer överstiga tidigare somrars ödeläggelse, det är inte klart än. Det har varit en del diskussion om elden i Oregon - är den den fjärde eller tredje största nånsin i delstatens historia, eller är den till och med på väg upp på andra plats?

Ja, som ni kanske hör - det är nåt med den här rekord-retoriken som börjar kännas lite knepigt - i alla fall för mig. Där själva mätandet och fascinationen för siffrorna liksom hamnar i vägen för det allvarliga som pågår.

Till naturreservatet Death Valley i Nevadaöknen vallfärdade värmeturisterna tidigare i juli, och stod och passade vid den officiella termometern för att kanske få vara med om det historiska ögonblicket när den uppnådde världsrekordet 131 grader farenheit eller 55 grader celsius. Men det diffade på en enstaka grad.

Mer tragiskt var det i lilla Lytton i Kanada. Där såg jag sista juni ett klipp från lokal-tv hur borgmästaren firade att hans stad slagit landets värmerekord och uppnått 46,9 grader celsius - han tog en öl och hälsade till sin kollega i en annan stad som just blivit av med rekordet. Ett dygn senare fick borgmästaren i Lytton fly staden i panik tillsammans med resten av invånarna, för då kom en rasande skogsbrand och hela staden slöks av elden på en halvtimme. Det brinner fortfarande i trakten idag, en månad senare.

Och det kommer väl fortsätta så här, vad det verkar, just nu kom nyheten om rekordlåga nivåer i USA:s största vattenreservoarer. Och jag funderar på nåt annat begrepp än just "rekord" för att beskriva vad som händer när värmen ökar - förslag mottas gärna.