Karikatyrerna som skakade världen

54 min
Danska Jyllandspostens publicering av 12 karikatyrer av profeten Muhammed 2005 ställde frågan om yttrandefrihet på sin spets och ledde till stora motsättningar.

En återkommande fråga i kulturen under 2000-talets första decennier har handlat om var yttrandefrihetens gränser ska dras. Många gånger med religionen i centrum - rätten att häda, har balanserats mot religionsfriheten och allas rätt att få praktisera sin tro. En händelse som kom att bli en oundviklig mittpunkt i den debatten var när den danska morgontidningen Jyllandsposten 2005 publicerade 12 karikatyrer av den islamska profeten Muhammed. I ett långt reportage berättar reporter Anna Gjöres berättelsen om hur ett dussin tecknade bilder klöv världen och ledde till både fredliga protester och terror.

HÖSTEN SOM FÖRÄNDRADE SVERIGE 
Hösten 2017 blev för många "metoo-hösten". Nu visar SVT en dokumentär serie i åtta delar som försöker åskådliggöra en komplext händelse. Hör seriens redaktör Kicki Sehlstedt.

ESSÄ: POPULISMENS PROPAGANDA ÄR ETT BARN AV DEMOKRATIN 
En framgångsrik populist måste ha förmågan att piska upp opinioner med hjälp av effektfull propaganda. Men den som slår dövörat till gör det på egen risk, menar litteraturvetaren Jimmy Vulovic i dagens essä från OBS.

Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.22
  Alessandro Saini - Ashes in the Ocean
  Album: Broken Waves (Original Motion Picture Sountrack)
  Bolag: 2392785 Records DK
 • 13.25
  Rob - Midnight Bath
  Album: Gretel & Hansel (Original Motion Picture Soundtrack)
  Bolag: Waxwork Records
 • 13.45
  Alessandro Saini - Distorted Memories
  Album: Broken Waves (Original Motion Picture Sountrack)
  Bolag: 2392785 Records DK
 • 13.52
  Students - Do You Hear The People Sing?
  Album: Les Misérables: The Motion Picture Soundtrack Deluxe
  Bolag: Universal Music