Kerstin Ekman om romanen Löpa varg: "Jag vill försöka skildra ett dilemma som jag tror många av oss har"

44 min
Kerstin Ekman kom i höstas ut med en berättelse om skogen, djuren och ett gammalt äktenskap i "Löpa varg". Huvudpersonen heter Ulf och han och hustrun Inga bor i en by i Hälsingland. Ulf är skogsägare och jaktledare med kärlkramp, utmanad av mer oerfarna jägare. Och en dag ensam i husvagnen uppe på skiftet ser Ulf en varg. Men han säger inget till sin fru när han kommer hem.

Kerstin Ekman debuterade 1959 med deckarromanen 30 meter mord. Genom åren har hon skrivit ett trettiotal böcker.  "Löpa varg" är en berättelse som Kerstin Ekman haft i kroppen sen 2008. Det är hennes första roman på tio år.

Kerstin Ekman vill skildra människans dilemma med hur vi ska förhålla oss till naturen

Boken handlar  om den pensionerade jägmästaren Ulf och hans möte med en varg - ett möte som förändrar honom i grunden och allt måste omprövas. Utom äktenskapet med Inga. Kerstin Ekman: "Jag vill försöka skildra ett dilemma som jag tror många av oss har, hur vi ska förhålla oss till det naturligt växande och naturligt levande."

Marie Lundström intervjuar Kerstin Ekman på Ingarö, Värmdö, utanför Stockholm. Där bor hon med sin man Börje sedan några år tillbaka. Programmet sändes första gången i september 2021.

Skriv till oss! bokradio@sverigesradio.se

Programledare: Marie Lundström

Inspelningstekniker: Andreas Aldervi

Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)

Musik som spelats i avsnittet

 • 08.05
  Emilia Amper, Anders Löfberg, Dan Svensson - Ut I Mörka Natten
  Album: Trollfågeln
  Kompositör: Emilia Amper
  Bolag: Bis
 • 08.48
  Emilia Amper, Anders Löfberg, Dan Svensson - Ut I Mörka Natten
  Album: Trollfågeln
  Kompositör: Emilia Amper
  Bolag: Bis