Kickstarta året

55 min
Nytt år, nya möjligheter. Ett årsskifte kan betyda stora planer på livsförändringar. Dricka mindre alkohol, banta eller klassikern – börja träna. Det knepiga verkar vara att få nyårslöftet att hålla i längden, att inte ge upp efter första månaden. Så, hur gör man?

Linda Bakkman, Örjan Ekblom och Sissela Nutley har tillsammans skrivit boken Hälsosegrar – den vetenskapliga vägen till ett friskare liv och de menar att man måste förändra vanor i små steg. Och är målet att få ett mer hälsosamt leverne finns det fler aspekter att ta in än bara kost och motion – nämligen hur hjärnan mår.

Sissela Nutley forskar inom kognitiv neurovetenskap och hjärnans formbarhet och hon radar upp sju olika behov i det som hon kallar den mentala tallriksmodellen som är viktiga att tillgodose om man vill hitta ork och energi.

– Sömn, hjärnvila, relationer, aktiviteter, fokustid, chilltid och såklart även motion, där en av de viktigaste aspekterna faktiskt är sömnen. Vi sover mindre övertid nu än för 20-30 år sedan. Det är lite lurigt, eftersom vi kanske inte märker av förlorad sömn direkt, men det kan få stora konsekvenser övertid, säger hon.

Gäster i programmet: Linda Bakkman, näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap, Örjan Ekblom, professor i idrottsvetenskap och doktor i fysiologi och Sissela Nutley, forskare på Karolinska Institutet som disputerat i kognitiv neurovetenskap och hjärnans formbarhet.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Producent Alice Lööf.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Bonga - Sodade
  Album: Angola 74
  Kompositör: Armando Zeferino Soares
  Bolag: Lusafrica
 • 10.36
  Bonga - Sodade
  Album: Angola 72/74
  Bolag: Lusafrica
 • 10.39
  Kansas City Express - This Is the Place (Instrumental)
  Album: This Is the Place
  Bolag: Ocean of Tears
 • 10.44
  John Carroll Kirby - Wind
  Album: My Garden
  Bolag: Stones Throw Records
 • 10.45
  Sonny Stitt - Angel Eyes
  Album: Jazz for When You're Not Alone
  Bolag: Savoy Jazz