Kierkegaard och existentialismen.

42 min
11 jan kl. 17.03, repris 16 jan kl 21.03 “Du är din egen sanning och det är bara du själv som kan svara på meningen med livet.” Så skrev den danske diktarfilosofen Søren Kierkegaard för mer än hundrafemtio år sedan. Läst idag liknar det påfallande mycket något som en väloljad livscoach anno 2009 skulle kunna haspla ur sig. Men går Kierkegaards filosofi verkligen att jämställa med första bästa personliga utvecklare?

Han såg också andlighet och en personlig kontakt med Gud som människans högsta uppnåbara stadium. Men vad har Gud med mänskliga, fria val att göra? Ateism var tvärtom en grundbult i den form av existentialism som Jean-Paul Sartre formulerade hundra år efter Kierkegaard.


I veckans Filosofiska rummet diskuteras ändå en möjlig existentialism för den moderna människan med utgångspunkt i den gamle dansken. Medverkar gör prästen och kierkegaardforskaren Ted Harris, som tillsammans med journalisten Ann Lagerström har författat ”Konsten att leva innerligt. Existentialism för den moderna människan”. Enligt beskrivningen från förlaget är det en bok i ”andlighet för moderna sökare”.

Övriga gäster är Lone Koldtoft, kierkegaardforskare och högskoleadjunkt i danska, och Jeanette Emt, praktisk filosof. Programledare är Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist.

Veckans citat:
”Att våga är att förlora fotfästet en stund. Att inte våga är att förlora sig själv”.
- Søren Kierkegaard

Boktips:

Konsten att leva innerligt. Existentialism för den moderna människan. Av Ted Harris och Ann Lagerström
Tänkarens mångfald. Nutida perspektiv på Søren Kierkegaard. Red. Lone Koldtoft, Jon Stewart och Jan Holmgaard.

Jeanettes Kierkegaardfavoriter: Antingen - eller, Stadier på livets väg och Fruktan och bävan Lones Kierkegaardfavoriter: Sygdommen til Døden, Frygt og Bæven, samt några av hans uppbyggliga tal: Lillien på Marken og Fuglen under Himlen, Tale ved en Grav. Sekundärlitteratur: Kresten Nordentoft: Kierkegaards psykologi, Birgit Bertung: Den dialektiske svæven, Allastair Hannay: Kierkegaard. A biography, Gregor Malantschuk: Fra individ til den Enkelte.

Filosofiska rummet i Malmö produceras av Lokatt Media. www.lokattmedia.se