Kjell Forshed är besatt av vardagsarkitektur

18 min
Arkitekten Kjell Forshed har ägnat stora delar av sitt yrkesliv åt att skapa trivsamma vardagsmiljöer för vanliga människor. Nu sammanfattar han sina erfarenheter i boken "Att vara sin formel trogen".

När vi talar om arkitektur handlar det ofta om spjutspets-arkitekturen, de höga märkesbyggnader och spektakulära projekt som utmärker sig på olika sätt, för att de är formmässigt nyskapande eller skapar debatt. Eller både och.

Parallellt med detta byggs helt vanliga parhus och lägenheter och villor runt om i Sverige, ibland i form av trädgårdsstäder, ibland som småstadsbebyggelse i anslutning till en gammal stadskärna, som just nu i Mariefred.

En person som ägnat stora delar av sitt yrkesliv åt just vardagsarkitektur är arkitekten Kjell Forshed, född 1943. Nu har han skrivit en bok om sina erfarenheter av att bygga lågt och tätt i mänsklig skala. Den heter ”Att vara sin formel trogen. Arkitekturens hantverk”.

Vår reporter Nina Asarnoj fick följa med honom på en arkitekturvandring, och de började i ett av de områden Kjell Forshed var med och skapade i början av 2000-talet: Tullinge trädgårdsstad i Botkyrka utanför Stockholm.

Nina Asarnoj
nina.asarnoj@sverigesradio.se