Klimatdemonstranternas återvändo efter pandemin

3:02 min
Utrikeskrönika 30 september 2021.

Helsingfors torsdag.

Ja, även här märks det att pandemin har börjat släppa taget.

Samtidigt som köerna ringlade långa till uteställen i Stockholm igår kväll samlades hundratals klimatdemonstranter utanför riksdagen här i Helsingfors.

I tio dagar planerar klimataktivisterna att demonstrera på den hårt trafikerade Mannerheimvägen, det för att få regeringen att utlysa nödläge för klimatet.

– Det är ett privilegium att bo på det norra halvklotet där klimatförändringarna ännu inte är alltför uppenbara och därför är det vår plikt att protestera och försöka rädda det som räddas kan, sa en av aktivisterna som jag pratade med.

Hon hade lagt ut blommor på marken. En begravningssymbol för en döende planet, sa hon men också en symbol för en tid som nu kanske är över, en tid av tystnad.

Den finska miljörörelsen Elokapina, är bara en av många i världen som nu vaknar till liv i takt med att restriktionerna lättar. Planen är att synas, uppröra, vara en nagel i ögat på makthavare. När polisen uppmanade dem att flytta på sig så vägrade de. Vad är det för vits med att demonstrera om ingen bryr sig, sa företrädare för organisationen i finska medier.

Men trots att organisationens metoder inte är helt okontroversiella har kritiken varit relativt lågmäld. Kanske för att aktivisterna och politikerna i alla fall är överens om att klimatfrågan måste tas på allvar

Enligt regeringens plan ska Finland vara klimatneutralt före 2035. Det är ett av de mest ambitiösa målen i Europa.

Men vägen dit är svår. Omställningen handlar också om rättvisa, menar flera kritiker. Hur ska jordbrukare som ger upp torvmark kompenseras? Eller de bilister på landsbygden som inte klarar högre bensinpriser och inte heller har råd med elbilar? Problem som politikerna ännu inte riktigt löst.

Samtidigt finns det inte tid att fundera.

Mot kvällen lyckades polisen avbryta demonstrationen. 150 demonstranter hade gripits, bara några få envisades om att sitta kvar på asfalten, innan även de lämnade till slut, i alla fall för dagen, för i dag väntas protesterna att fortsätta.