Knarkkriget mellan Räven och Bandidos och dödsskjutningen utanför klubblokalen

38 min
En man parkerar om sin bil utanför Bandidos klubblokal i Brandbergen i Haninge när skott avlossas mot honom i mars 2022. Han dör, men skyttarna har tagit fel person.

Den kurdiska räven har blivit ökänd som en av centralfigurerna i en av konflikterna som ingår i våldsvågen i Stockholm som pågått sedan årsskiftet. Men det här är inte första gången som Rävens nätverk Foxtrot har blodiga konflikter med andra kriminella nätverk.

2022 flaggade polisen i Stockholm för att våldsläget var högt och flera händelser verkade gå att koppla till en konflikt mellan Foxtrot och MC-gänget Bandidos. 

En konflikt som resulterade i att två män som inte hade något med kriminalitet att göra sköts till döds bara under mars 2022 och där militära vapen utgjort en stor fara för allmänheten.

Det ska ha använts en ung utförare som rymt från SIS-hem och som styrts via chattar av de som är högst upp i hierarkin. En ung kvinna ska ha förvarat vapen, till och med en granatkastare, i sin lägenhet.

Nyligen dömdes en kille till 11 års fängelse för bland annat mordet utanför Bandidos klubblokal. Han var 17 år när brottet begicks.

Medverkande:

Ulrika Hammarin  - utredningsledare polisen

Amir Rostami - kriminolog

Anna Ekström, NOA, polisens nationella operativa avdelning

Elin Ternert, advokat

Frida Wallin, advokat

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Reporter: Jennifer Ahlbom

Producent: Kina Pohjanen

Ljudtekniker: Fredrik Nilsson

Kontakt: p3krim@sverigesradio.se

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)