Kompis med kroppen

55 min
Stackars kroppen. Denna trotjänare som alltid ställer upp, men som får utstå så mycket kritik. Klämmas in i för tighta kläder, bli granskad med oförlåtande blick. Som inte får åldras och som ständigt ska optimeras och putsas. ”Bli lite snyggare”, enligt samhällets omöjliga ideal. Det är dags att sluta fred och bli vän med våra kroppar.

En uppmuntrande tanke i pratet om kroppshat är att det verkar som att den egna kroppsuppfattningen blir bättre med åldern. Det visar en studie från The University of Queensland.

Samtidigt är mer än hälften av alla människor missnöjda hela livet.

Men hur ska man då göra för att nå acceptans? Överviktsforskaren Erik Hemmingsson säger att det varken finns någon universallösning som passar alla, eller att det är lätt, men att det går.

– Att strunta i normerna kräver mycket styrka och trygghet. Man kan ta hjälp av sina vänner eller familj som kan spegla en och säga att det du håller på med inte är bra. Det kan hjälpa. Men att jaga samhällsidealen är helt befängt, och det viktigaste att komma ihåg är: Det är inget fel på din kropp, säger han.

Gäster i programmet: Monika Björn, träningsexpert, Åsa Kalmér, debutförfattare till boken Naket, Erik Hemmingsson, överviktsforskare på Gymnastik- och idrottshögskolan och Fiona Barlow, forskare på The University of Queensland.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Okänd - Surveillance
  Album: Drama Suite ( 2)
  Kompositör: Alan Tew
  Bolag: Themes International Music,
 • 10.43
  John Coltrane - Cousin Mary
  Album: Cooltrane - The Supreme Hits
  Bolag: CTS Digital