Kondomen – en oälskad accessoar gör comeback i modevärlden

55 min
Höstens hetaste accessoar? Jo, enligt flera modetidningar är det, tro det eller ej, kondomen. För återigen omfamnar nu modevärlden det både älskade och hatade gummit.

Den har ansetts vara en symbol för oanständigt leverne. Den har, på olika språk, kallats för regnrock och överrock, och inte på något välvilligt vis. Men modevärlden har sedan länge haft ett gott öga till den, och just nu marknadsförs den där som en… sexig accessoar. Vi talar förstås om kondomen. Genom historien har den både tillverkats i material som linne, såväl som djurtarmar, innan den hittade sin millimetertunna latex look. Allt det berättar vi om i veckans Stil, där vi synar gummit i sömmarna. Ja, tidiga kondommodeller hade både sömmar och rosa rosetter.

Miljontals människor har genom århundradena använt sig av kondomen. Men trots alla dess positiva kvalitéer, har långt ifrån alla gillat den. Ja, sedan 1960-talet har det i Sverige återkommande genomförts kampanjer för att öka kondomens status, med slogans som till exempel "Ikväll får 107 svenskar gonorré". Vi berättar om den senaste stora kondomkampanjen i Sverige, samt dammar av några av de mest ikoniska.

Vi fördjupar oss även i historien om hur kroppskondomen, eller ja, latexkläderna tog sig in i modet. Det var med en enträgen modeskapare vid namn John Sutcliffe, som exempelvis uppfann den kroppskramande så kallade catsuiten.

Och så pratar vi med historikern Gunnela Björk. Hon har skrivit boken Lust och nöd, som handlar om sexualupplysningens pionjärer Karin och Nils Adamsson. Under det tidiga 1900-talet började de kämpa för människors rätt till preventivmedel, något de utvecklade till en framgångsrik affärsverksamhet. Namnet Nils Adamsson blev synonymt med kondomer.

Veckans gäst är Jon Voss, förslagschef på QX.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Leon Vynehall - Inside the Deku Tree
  Album: Music for the Uninvited
  Bolag: 3024
 • 10.09
  Lil Nas X - THATS WHAT I WANT
  Album: MONTERO
  Bolag: SME - Columbia
 • 10.10
  Lil Wayne, Static Major - Lollipop
  Album: Black Flavour Club - The Very Best Of
  Bolag: UMG - Polystar
 • 10.14
  Ola & The Janglers - Let's Dance
  Album: Let's Dance!
  Bolag: Universal Music AB
 • 10.32
  Les Reed - Girl On A Motorcycle
  Album: Girl On A Motorcycle (Original Motion Picture Soundtrack)
  Bolag: Popgear
 • 10.33
  Les Reed - Daniel
  Album: Girl On A Motorcycle (Original Motion Picture Soundtrack)
  Bolag: Popgear