Nya bondeupproret – raseriet mot EU:s klimatlagar

56 min
En alltmer infekterad strid mellan Europas bönder och innehållet i EU:s gröna giv har blossat upp. Bönder över hela Europa har börjat protestera mot EU:s arbete för att nå klimatmålen.

Runt om i Europa har arga lantbrukare det senaste året kört sina traktorer till parlament och regeringsbyggnader för att protestera mot EU:s gröna giv. EU direktivet har skapat en infekterad konflikt mellan Europas bönder och politikerna i Bryssel. En strid som för vissa handlar om liv och död.  I två avsnitt skildrar Konflikt kampen mellan EU:s önskan om att rädda klimatet och bönderna som upplever att de hamnar i kläm.

Medverkande: Camilla Hansson lantbrukare utanför Genarp i Skåne som upplever att bönderna nu pekas ut som klimatbovar, Markus Hoffman, hållbarhetschef på Lantbrukarnas riksförbund LRF, Morgan Large, journalist klimataktivist och agronom i Bretagne som hotats när hon granskat Bretagnes jordbruksindustri, Nicolas Legendre, journalist och författare som skrivit om vad han kallar ett ”agroindustriellt komplex” i Bretagne, André Sergent, ordföranden för ”Chambre d’Agriculture de Bretagne”, som kallar klimataktivisternas metoder terrorism, Tommy Engborg, naturbetesbonde i utanför Nynäshamn mfl

Programledare: Lotten Collin
lotten.collin@sverigesradio.se

Producent: Simon Moser:
simon.moser@sverigesradio.se

Reporter: Anja Sahlberg

Tekniker: Lisa Abrahamsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.06
  Ison & Fille - Langa fram
  Album: Länge leve vi
  Bolag: Hemmalaget
 • 10.23
  Nicholas Britell - The Washington Game Board
  Album: VICE (Original Motion Picture Score)
  Bolag: Decca (UMO) (Classics)
 • 10.29
  Brambles - To Speak of Solitude
  Album: Charcoal
  Bolag: Serein
 • 10.39
  Guillaume Roussel - The Calm Before the Storm
  Album: Bac Nord (Original Motion Picture Soundtrack)
  Bolag: MovieScore Media
 • 10.43
  Keyframe Audio - That Feeling
  Album: Feel Good