Korrespondent Agneta Ramberg i revolutionens Iran 1979

50 min
Sveriges Radio skickar en ung Agneta Ramberg till Teheran när Irans framtid avgörs. Hör hennes egna radioinspelningar och berättelser från Iran i den här helt nya dokumentären.

1979 är ett omvälvande år i Iran. Shahen störtas och flyr, ayatolla Ruhollah Khomeini kommer i triumf tillbaka från exilen i Paris, och så småningom inträffar också ockupationen av den amerikanska ambassaden. Året därpå inleds det långa kriget mot Saddam Husseins Irak.

Konsekvenserna av de här händelserna märks i världspolitiken än idag.

Agneta Ramberg bevakade den här historiska perioden på plats. I dokumentären berättar hon om sina minnen därifrån och om hur arbetet som korrespondent i krig såg ut för 40 år sen. Du får också höra mer om den blodiga maktkamp som pågick medan Agneta Ramberg var på plats, där tusentals demonstranter avrättades och stora delar av prästerskapets republikanska maktparti IRP utplånades i bombattentat.

Agneta Ramberg är en av Sveriges mest namnkunniga utrikeskorrespondenter. Under flera decennier bevakade hon världen för SR. När hon gick i pension 2018 var hon Ekots utrikeskommentator.

Ett program från 2022.


Reporter: Sara Stenholm

Producent: Håkan Engström

Slutmix: Elvira Björnfot

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.04
  Masters Of Persian Music - Moghaddameh-E Torkaman
  Album: Faryad
  Kompositör: Trad Från Iran
  Bolag: World Village
 • 15.14
  Mohammadreza Shajarian - Gholame Chashm
  Kompositör: Hossein Alizadeh
  Bolag: Yaletown Technologies Inc.
 • 15.23
  Mohammadreza Shajarian - Orooj
  Kompositör: Hossein Alizadeh
  Bolag: Yaletown Technologies Inc