Kriget i Ukraina väcker personliga minnen från tidigare ryska ockupationer

53 min
Invasionen av Ukraina väcker traumatiska familjeminnen av flykt hos människor med rötter i länder som tidigare styrdes av Sovjetunionen.

Vi hör tre personer med egen erfarenhet av exil orsakad av rysk eller sovjetisk ockupation. Dels för att tala om den erfarenheten, dels för att tala om hur minnena nu väcks till liv av kriget i Ukraina.

Våra gäster är kulturjournalisten Hynek Pallas, med rötter i Tjeckoslovakien, regissören Judit Benedek, som kom till Sverige från Ungern som femåring och dessutom Li Bennich-Björkman, professor i statsvetenskap och författare till boken: ”Sörja ett liv, leva ett annat: om flyktingens mörker och ljus”, som bland annat handlar om hennes egen mammas flykt från Estland.

UKRAINAS SJU VÄRLDSARV RISKERAR ATT FÖRSTÖRAS

Mattias Berg har talat med ett antal forskare och experter kring kulturarv och kulturinstitutioner i krig. Vad händer med det ukrainska kulturarvet nu när landet befinner sig i krig.

SVENSK FILMHISTORIA UR ETT HBTQ-PERSPEKTIV

Reportage om dokumentären ”Stolthet och fördom – en queer filmhistoria”. Vi hör Jan Göransson, presschef på Svenska Filminstitutet och regissören Eva Beling berätta om queer filmhistoria – från Mauritz Stiller till Fucking Åmål.

Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Nina Asarnoj

 

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.49
    Tami Tamaki - I Never Loved This Hard This Fast Before
    Album: I Never Loved This Hard This Fast Before
    Bolag: Tami Tamaki