Kritik mot gruvplaner vid Vättern för metaller till elbilar

44 min
Sällsynta jordartsmetaller som behövs till elbilar och vindkraftverk finns i riklig mängd invid Vättern. Men naturmiljön riskerar att förstöras om metallerna ska kunna användas, enligt forskare.

I mer än tio år har ett kanadensiskt företag försökt få ensamrätten att bryta sällsynta jordartsmetaller i Norra Kärr vid Vättern. Här finns Europas främsta fyndighet av de här metallerna, som EU bedömer är kritiska för vårt samhälle och för välfärden.
Metallerna behövs till dagens elbilar och vindkraftverk, och efterfrågan kan femdubblas inom 20-30 år. I nuläget finns ett starkt beroende av Kina för att få tillgång till sällsynta jordartsmetaller, och trycket är hårt på att Europa ska bli självförsörjande.

Boende oroliga över gruvplaner vid Vättern

Men boende kring Norra Kärr känner en stark oro, och miljöexperter varnar, för att vattnet i Vättern ska bli förorenat. Hittills har gruvbolaget fått nej till att börja bryta, men nu finns nya, omarbetade planer. Så kommer det att bli en gruva vid Vättern? Och hur mycket får klimatomställningen kosta för naturen?

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.41
  Sevtap Ünal - Durdurun
  Album: İnsanlar Arabalar Ve Rüzgar Geçti Aramızdan
  Bolag: Poll Production
 • 14.49
  John Williams - Star Wars: Main Title
  Album: The Star Wars Trilogy
  Bolag: Varese Sarabande