Kulturvärlden återöppnar – med ett stukat förtroende för politiken

54 min
En lättnadens suck hördes från den samlade kulturvärlden efter beskedet om att lyfta alla restriktioner. Men återöppningens glädje blandas med ett naggat förtroende för politiken.

Beslutfattarna har under pandemin visat att de inte förstår kulturvärldens premisser, menar flera institutioner. Reportage av Morris Wikström.

BERÄTTELSER OM KVINNLIGA PIONJÄRER SKRIVER OM MUSIKHISTORIEN 
I två aktuella dokumentärer berättas om kvinnliga musikpionjärer i vitt skilda genrer: dels om den elektroniska musikens urmodrar i filmen "Sisters with transistors" och dels om ett amerikanskt popband som trotsade grabbväldet i "the Go-go's". Samtal med musikjournalisterna Helena Lopac och Viveca Bladh om hur berättelserna om pionjärer ständigt skriver om musikhistorien.

SÅRIG DOKUMENTÄR OM VÄNSKAP NÄR NINA HOBERT DEBUTERAR MED "JULIA OCH JAG"
I helgen är det biopremiär för dokumentären "Julia & jag" - en sårig dokumentär om vänskap, psykisk ohälsa och om att hitta rätt i den kaotiska tillvaro livet kan vara. P1 Kultur har träffat den debuterande långfilmsregissören Nina Hobert.

ESSÄ: SKANDINAVIEN SETT GENOM KRIMINALLITTERATUREN 
Vad kan vi lära oss om världen genom att läsa skönlitteratur? Svaret varierar kanske med utgångsläget – alltså med vad vi redan kan och vet. Malin Krutmeijer ser de skandinaviska länderna genom ett par amerikanska glasögon, placerade ovanpå en trave med kriminalromaner, i denna essä.

Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.20
    Pauline Oliveros - Bye Bye Butterfly
    Pauline Oliveros
    New Music for Electronic and Recorded Media: Women In Electronic Music - 1977
    Etikett: New World Records