Kungen och Drottningen av Dramaten

49 min
I över 45 år har de levt tillsammans, uppburna och framgångsrika. Marie Göranzon 77, är fortfarande mycket aktiv medan Jan Malmsjö 87, trappar ner. Nu gör de sin kanske sista föreställning tillsammans.

– Om man har spelat Dödsdansen och vrålskällt i tre timmar på scenen, då har man inte haft behov av att ventilera känslor. Man vet hur trött den andra är, för man är lika trött själv. Det är sådana kvällar som jag kan komma ihåg som väldigt fina, när man går hem tillsammans. Det binder ihop en på något vis, berättar Marie Göranzon.

Här berättar paret Marie Göranzon och Jan Malmsjö om livet, äktenskapet, teatern och den kanske sista föreställningen tillsammans.

Marie Göranzon och Jan Malmsjö är Sveriges mest berömda skådespelarpar. Nu under våren 2020 gör de Katt på hett plåttak av Tennessee Williams, på Maximteatern.

Det skiljer tio år mellan Marie och Jan. Tio år som kanske inte varit mer påtagliga än nu, både rent fysiskt men också karriärmässigt. Marie är fortfarande i rampljuset och mycket efterfrågad både på de stora scenerna och i TV- och filmproduktioner, medan Jan börjar trappa ner. Hur tänker de på framtiden där Marie fortfarande kommer att jobba efter det att Jan tagit emot sina sista applåder?

Programmet är gjort 2020.

Reporter: Ellen Kittel

Producent: Anna Iversen

Slutmix: Frida Claeson Johansson

Musik som spelats i avsnittet

 • 23.05
  Bill Frisell - Probability Cloud
  Album: History, Mystery
  Bolag: Nonesuch
 • 23.11
  Jan Malmsjö - Snurra min jord (Elle Tourne... La Terre)
  Album: Diamanter - 50-Talet
  Bolag: Parlophone Sweden
 • 23.25
  Jan Malmsjo - Kninnor och champagne
  Album: Diamanater
  Bolag: World Music Group
 • 23.48
  Jan Malmsjö - Oumbärliga du (Embraceable You)
  Album: Malmsjö Idag!
  Bolag: Parlophone Sweden
 • 23.55
  Alfredo Catalani - La Wally: ( 3)
  Wilhelmenia Fernandez, Vladimir Cosma, London Symphony Orchestra
  Diva
  Etikett: Milan