Kungen och Prinsen

60 min
Säkerhetssalen i Södertörns tingsrätt dagen före midsommarafton. Rättegången mot två tidigare advokater, kallade "Kungen" och "Prinsen", är på väg att avslutas. De är misstänkta för allvarlig nätverkskopplad brottslighet.

Under det senaste året har det rapporterats flitigt i media om "Kungen" och "Prinsen". Två tidigare försvarsadvokater som uteslöts ur Advokatsamfundet förra året efter att deras kommunikation med personer kopplade till nätverkskriminalitet genom Encrochat på ett sätt som gjort att de begått allvarliga brott mot advokatetiken.

Tidigare i våras åtalades"Kungen" för förberedelse till mord och både han och "prinsen" har varit åtalade för bland annat grovt skyddande av brottsling.

Det handlar om kopplingar till nätverk i både södra delarna av Stockholm, som Vårby och Vårberg, och till nordvästra delarna som Dödspatrullen i Järva.

Både "Kungen" och "Prinsen" har förnekat brott under utredningen och rättegången.

Tisdagen den 12 juli meddelades domen i Södertörns tingsrätt mot de före detta advokaterna. "Kungen" döms till sex års fängelse för förberedelse till mord. Han frias från åtalspunkterna medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och skyddande av brottsling, grovt brott.

"Prinsen" döms till fyra års fängelse för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och brott mot yppandeförbud. Han frias från åtalspunkten om skyddande av brottsling, grovt brott.

Den här veckan berättar P3 Krim om bakgrunden till en av vårens mest uppmärksammade rättegångar och vilka händelser som kopplas till de två tidigare advokaterna.

Medverkande:

*Ewamari Häggkvist, åklagare

*Slobodan Jovicic, försvarsadvokat

*Thomas Olsson, försvarsadvokat

*Mikael Jonsson, tidigare chef på Fenix på Kumla.

Programledare:

Evalisa Wallin

Viktor Ahldén

Producent: Linus Lindahl

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: p3krim@sverigesradio.se 

Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15