Kungens miljoner och Magdalena Anderssons vinnarskalle

35 min
Om kungens pengar och hans upp- och nergångar, om Magdalena Anderssons vinnarskalle, om intrigerna i ungdomsförbunden och om varför Katherine och Lova inte vill festa med politiker.

För första gången ska kungen redovisa vad han gör med de miljonerna han varje år får från statsbudgeten, det s.k. apanaget. I år var det 149 miljoner. Hur mycket får Victoria och Carl Philip  egentligen och hur mycket går till kläder? Vi får också veta när kungen var som mest populär och minst populär och varför. Och vad hände egentligen med frågan om monarki eller republik bland partierna?

Vad tyckte Magdalena Andersson (S) egentligen om att Ulf Kristersson (M) gasade på när de fick provköra ett pansarfordon vid en Nato-övning? Vi analyserar utifrån att det är känt vilket vinnarskalle statsministern är.

Vår politiska satiriker Moa Wallin har märkt att man inom partierna pratar som sina partiledare, ibland så lika att David inte hör skillnaden på vem som är vem. Moa har ljudbevis.

Eivind, en av våra lyssnare vill veta om intrigerna inom ungdomsförbunden. Vi får höra om en ökänd strid i MUF när Fredrik Reinfeldt utmanade Ulf Kristersson om ordförandeposten, i media beskrivet som ”Slaget i Lycksele” och som Reinfeldt än idag ser som ett av sina största misstag i politiken. Det blir förstås också om bråken inom ungdomsförbundet med mycket drama, sossarnas plantskola för blivande ministrar-SSU.

Vår inrikespolitiska reporter Lova berättar också om ett möte mellan henne och drottning Sylvia som inte riktigt blev som Lova hade tänkt sig.

David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.

I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3.

Producent: Sukran Kavak

Digitalredaktör: Petrina Hinas