Leonora Carrington gjorde Suzanne Osten till en stalker

45 min
Från början begrep regissören Suzanne Osten ingenting när hon började intressera sig för Leonora Carringtons konst och texter – nu tänker hon på henne varje dag.

Leonora Carrington, (1917–2011) författare och konstnär. Hon var surrealist och rörde sig tidigt i surrealistkretsar. Innan hon fyllde 20 lämnade hon sin familj, levde en tid med konstnären Max Ernst, men flydde till Mexiko under kriget och där blev hon kvar resten av sitt liv. Leonora Carrington – en feministisk surrealistikon – var en uppskattad och känd konstnär i Mexiko, men föll i glömska. I dag är en intresset och uppmärksamheten för hennes konst och böcker mycket stort och hon räknas som en av de stora inom surrealismen.

Suzanne Osten är film- och teaterregissör. Hon är ledande för utvecklingen av barn- och ungdomsteater och grundade Unga Klara 1975 som blev utsedd 2018 till nationell scen för barn och unga. Suzanne Osten långfilmsdebuterade med "Mamma" 1982 och har bl a gjort filmerna "Skyddsängeln" och "Bröderna Mozart". Teateruppsättningarna är många och kända, några av de senaste är "Falla ur tiden och "Furstinnan av Amalfi" på Dramaten. 2013 regisserade hon "Häst, häst, häst" om Leonora Carrington och året efter "Lammungarnas fest" av Leonora Carrington.

I programmet medverkar också Anna Watz, docent i litteraturvetenskap på Linköpings universitet, och Mats Arvidsson, konstkritiker och mångårig medarbetare på Sveriges radio.

Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Maria Götselius