Lewis Hamilton – Formel 1-mästarens kamp

45 min
Berättelsen om tidernas mest framgångsrika F1-förare, som inte föddes med silversked i mun.

Lewis Hamilton har vunnit fler Grand Prix än någon annan förare i Formel 1:s historia. Men vägen dit har knappast varit någon dans på rosor.

 
För under vartenda lopp, under hela sin karriär, har Lewis nämligen varit den enda svarta föraren i startfältet. Det är en form av ensamhet som har kommit att prägla hans liv bakom ratten i snart 30 års tid – från barndomens väderbitna go-kart-banor på den engelska landsbygden, till dagens dollardränkta race i städer som Dubai och Monaco.


Lewis Hamilton är samtidigt mer än bara en klassisk ”katt bland hermelinerna”-karaktär. Han är en internationell superstjärna, och en kronisk sökare, vars öde har fört honom in på såväl modeskapande som r&b och veganism.

 
För många är Lewis numera även en röst att räkna med när det kommer till frågor om rasism, mångfald och inkludering. Men det är långt ifrån alla inom F1-sfären som uppskattar hans politiska engagemang och oblyga uttalanden vid sidan av racingbanan.

 
I programmet medverkar Anna Andersson, motorsportsjournalist och Formel 1-krönikör på Sportbladet, och Björn Wirdheim, f.d racerförare och Formel 1-expert på Viasat Motor.


Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsförfattare: Hateff Mousaviyan
Exekutiv producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson

Programmet är en produktion från produktionsbolaget OLGA

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: Sveriges Radio, BBC, Formula 1, ”Cool Runnings”, ITV, GQ, The Ellen DeGeneres Show, Graham Bensinger och CNN.