Linne – hur den gamla bonniga kusinen till bomull blev helt rätt, 2021

55 min
Somrigt, svalt och lite skrynkligt – linnet är tillbaka. För såväl stora modehus, vänner av handarbete, som miljöaktivister lyfter alla fram just linne som framtidens supermaterial.

Linne har på senare tid åtnjutit ett uppsving i popularitet. Till och med exklusivare modemärken, som tidigare betraktade materialet som en sorts bonnigare kusin till bomull, har börjat betrakta det lättskrynklade linnet med en ny, och alltmer intresserad, blick. Från att tidigare möjligtvis kunna användas för utpräglade semesterkläder – som vida shorts och lösa skjortor – är nu linnet en självklar del i vår- och sommarkollektionerna.

Men så har linne kommit att hamna helt rätt i en tid där modevärlden med ljus och lykta letar efter material som kan tillgodose samtidens allt högre rop på  miljömedvetenhet, och hållbarhet. För när det kommer till ett slitstarkt tyg som håller i längden så finns det faktiskt inte så mycket annat som kan tävla med just linne.

I veckans Stil pratar vi med modejournalisten och författaren Per Nilsson om hans nyvunna kärlek till linnekostymen. Vi beger oss in i sovrummet och ber inredningsmagasinet Recidences editionschef Imke Janoschek förklara vad linnelakantrenden handlar om. Och så åker vi till Uppsala konstmuseum för att med textilvetarna Julia Holm och Ingela Wahlberg nörda ner oss i skrynklor. De har blivit allt mer accepterade, men länge pågick en ständig och tidskrävande kamp mot just det skrynkliga.

Veckans gäst är Tonie Lewenhaupt, dräkthistoriker och författare till flera böcker om mode och modehistoria.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.09
  Omniboi - Downtown Drizzle
  Album: Downtown Drizzle
 • 10.27
  Bachiana Chamber Orchestra & João Carlos Martins - Suite No. 2: Badinerie
  Album: Suite No. 2: Badinerie
 • 10.27
  Bachiana Chamber Orchestra & João Carlos Martins - Suite No. 2: Badinerie
  Bachiana Chamber Orchestra & João Carlos Martins
  Orchestral Suites 1-4
  Etikett: ORCHARD - Atração