Lisa dos Santos – åtalar barn som mördar barn

53 min
Hon är stridbar och drivs av engagemanget – trots att uppgivenheten ibland gör sig påmind. Vad måste Sverige göra för att stävja våldsvågen, åklagare Lisa dos Santos?

Våren 2021 får hon ett samtal från chefen från RIO, riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. "Lägg ut telefonen ur rummet”, säger hon.

Lisa dos Santos, som i åtta månader arbetat med förundersökningen mot tre misstänkta gärningsmän i det uppmärksammade mordet på Årstabron i Stockholm, ska invigas i en internationell FBI-insats. Hon ska få tusentals chattmeddelanden, som visar exakt hur mordplanerna gått till, vem som smed dem och vem som sköt. Fallet ska bli de första fällande domarna i världen efter insatsen Trojan Shield.

Några år har gått sedan dess, och i Stockholm har våldsvågen eskalerat ytterligare. Hur ska Sverige komma till rätta med situationen? Och varför räcker det inte att döma så många det bara går?

”Gjort en omvänd klassresa”

Hon växer upp i Falsterbo, dotter till en leksakshandlare som ville ha saker på sitt sätt, och en mamma med en famn och ork för sex barn. Skrivandet blir hennes första passion, och 25 år gammal debuterar hon som barnboksförfattare. Men ödet ville annorlunda för Lisa dos Santos, som bytt idyllen i Skåne mot Flemingsbergs betong.

Det var 14 år sedan. Hur länge kommer hon orka stå där i rättssalen och se ungdomar och barn dömas for mord – på andra ungdomar och barn?

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Fanny Hedenmo

Kontakt: sondagsintervjun@sr.se

Musik som spelats i avsnittet

 • 08.06
  Leon Vynehall - Inside the Deku Tree
  Album: Music for the Uninvited
  Bolag: 3024
 • 08.13
  Leon Vynehall - Goodthing
  Album: Music for the Uninvited
  Bolag: 3024