Lukas Moodysson – en barnslig optimist

52 min
Hans filmer har hyllats och kultförklarats, men själv har regissören och manusförfattaren Lukas Moodysson aldrig sökt etablissemangets gunst. Varför inte?

I sin senaste film, ”Tillsammans 99”, låter han karaktärerna från kollektivkomedin Tillsammans (2000) återse varandra 24 år senare. Idén lockade Lukas Moodysson, 54, som själv är i en särskild fas i livet. En fas där allt skulle kunna omprövas. Eller inte.

1998 debuterade han med tonårsskildringen Fucking Åmål, som rev ner hyllningar och kammade hem flera tunga priser. Som svar klev Lukas Moodysson upp på scenen iklädd kaninöron och ägnade sitt tacktal åt ”några personliga vendettor”. En strulig och bångstyrig röst i filmsverige som alltid gått sin egen väg. Hur kommer det sig?

”Jag orkar inte vara i mörkret för länge”

I flera av hans filmer är det ungdomens blick på en oförstående, ibland rovdjurslik, vuxenvärld som står i fokus. Och även de mest plågade och felande karaktärerna behandlas med omsorg och kärlek. Varifrån kommer den förlåtande blicken på människan? Och varför ligger humorn alltid så nära till hands för honom, även i de mörkaste av historier?

Hör Söndagsintervjun med Lukas Moodysson om att vara punk men kanske inte riktigt punk, om passionen for nose work, och om att drabbas av skriv-, och livskramp och lyckas ta sig ur den.

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Fanny Hedenmo

Kontakt: sondagsintervjun@sr.se

Musik som spelats i avsnittet

 • 08.07
  Leon Vynehall - Inside the Deku Tree
  Album: Music for the Uninvited
  Bolag: 3024
 • 08.23
  Fucking Åmål - Jag vill knarka!
  Album: Fucking Åmål - Musiken från filmen
  Bolag: WM Sweden
 • 08.26
  Broder Daniel - Whirlwind
  Album: Whirlwind
  Bolag: WMG - Telegram/Dolores (Distribution)