Lundströms Bokradio special om Harry Martinson 2/3: Vårt behov av Harry

41 min
Hur Harry Martinson hittade sitt svävande språk. Om kärleksbrev och resor utan mål. Om daggmasken och det olyckliga med Nobelpriset. Och så möter vi en kvinna som kan hela "Aniara" utantill.

Förra veckan sände vi det första programmet av tre om författaren Harry Martinson av Kerstin M Lundberg och Katarina Wikars. Nu är det dags för del 2. ”Vårt behov av Harry”. Vi får höra om den senare delen av hans författarskap, om åren i Svenska akademien och vad han tyckte om att få Nobelpriset i litteratur.

Och så handlar det om hans civilisationskritik som kanske först vår tid har kommit i kapp. Ingen kunde för övrigt skriva kärleksbrev som Harry. Och så möter vi Siv Minell som kan citera hela verseposet ”Aniara” ur minnet. Andra medverkande är Harrys dotter, Harriet Martinsson och Kjell Espmark. Som uppläsare hör vi Reine Brynolfsson.

Musik som spelats i avsnittet

 • 08.05
  Karl-Birger Blomdahl - Aniara
  Stig Westerberg, Radiosymfonikerna (Stockholm), Lena Hoel, Viveka Anderberg, Björn Haugan, Stefan Parkman, Thomas Sunnegårdh, Erik Saedén, Mikael Samuelson, Jerker Arvidson, Radiokören (Stockholm),...
  Aniara
  Textförfattare: Erik Lindegren
  Etikett: Caprice
 • 08.07
  Anouar Brahem - Astrakan Café, Pt. 2
  Album: Astrakan Cafe
  Bolag: ECM
 • 08.40
  Harry Martinson - Böljerna de blå
  Album: Vägen ut
 • 08.46
  Karl Birger Blomdahl - Instrumental Prelude: Galactic Space
  Karl Birger Blomdahl
  Aniara
  Etikett: Caprice