Ur arkivet: Lycka går att köpa för pengar! Spanarna från 1998

33 min
Spanarna bjuder på nya pärlor ur arkivet. I detta avsnitt från 1998 hör vi Gabriella Ahlström, Göran Everdahl och Jessika Gedin spana om bland annat att forskning visar på att lycka faktiskt går att köpa för pengar och att blondiner har roligare även om håret är blekt och inte äkta. Programledare är Ingvar Storm.

Spanarna – lyssna på en sommarpodd ur arkivet

Just nu har programmet Spanarna sommaruppehåll i FM-tablån. Men för att det inte ska kännas för tomt i appen på fredagar på "ordinarie spanartid" så passar vi på att bjuda på ett par utvalda guldkorn ur Spanarnas arkiv. Varje vecka på fredagar klockan tre så publicerar vi ett nytt avsnitt från arkivet som hittills inte funnits tillgängligt att lyssna på.

Vi önskar god lyssning och mycket nöje!

I det andra avsnittet som vi släpper i år som är från 1998 hör vi Gabriella Ahlström, Göran Everdahl och Jessika Gedin. Programledare är Ingvar Storm.

Spanarna från 1998-01-30 med Gabriella Ahlström, Göran Everdahl och Jessika Gedin

Gabriella Ahlström: Längtan efter förenklade regler

Gabriella Ahlström spanar om vår längtan efter enkla regler. Gabriella ser tydliga tecken på att vi befinner oss mitt i en bokflod av litteratur som lockar med regler som lovar oss att om vi följer dem så ska de ska hjälpa oss att förenkla vår tillvaro. Denna bokflod verkar inte heller finnas någon ände på.

Göran Everdahl: Mentalt tuffa men fysiskt klena barn tar över

Göran Everdahl spanar om en framtid där vi kommer se mentalt tuffare, men fysiskt klenare barn. Göran är fascinerad över att samtidens unga och då handlar det om riktigt unga barn från femårsåldern och uppåt verkar tåla skrämmande filmer med jätteödlor och monster på ett helt annat sätt än när han själv var i samma ålder. Däremot tycks denna nya härdighet utvecklas åt totalt motsatt håll när det gäller fysiken. Göran tror att det håller på att ske en känslighetsomkastning hos de yngsta. Samtidigt som de blir psykiskt tåligare så blir de fysiskt bräckligare. I framtiden tror Göran att barnen utan att blinka kan se filmer som Motorsågsmassakern men att de kommer att få problem med att lukta på en blomma.  

Jessika Gedin: Lycka går att köpa för pengar

Jessika Gedin spanar om forskning inom kategorin vetenskap om självklarheter. Jessika har kikat runt bland forskningsresultat som av en slump råkat visa och styrka belägg på att talesätt inte bara är talesätt. Som till exempel att “Lycka går att köpa för pengar” och “Blondes have more fun” faktiskt går att bevisa är sanna. I framtiden tror Jessika att forskningen kommer att ta sig själv på ännu större allvar och vi kommer leva i en verklighet där det som står broderat i korsstygn på små tavlor över spisen är sanning.  

I vår app och på vår hemsida på sverigesradio.se kan du lyssna på fler spaningar från vårt arkiv. Sök på "Spanarna".

Ingvar Storm har ju som vi berättat tidigare valt att lämna över taktpinnen som programledare från och med i höst när Spanarna i P1 är tillbaka med nya direktsända program.

Redaktör för Spanarnas sommarpoddar: Ronnie Ritterland