Lydia Sandgren läser om ”Den hemliga historien” av Donna Tartt

37 min
”'Den hemliga historien' var en jättestor läsupplevelse för mig. Detta att få stiga in i en förtrollad värld. Jag tvekade inte en sekund när jag fick frågan om jag ville läsa om”, säger Lydia Sandgren.

En podd om böckerna som har lämnat djupa spår i livet, själen och skrivandet. Kulturredaktionens Lina Kalmteg och Anna Tullberg bjuder in en författare och tillsammans vågar de sig på en omläsning.

Hur håller ”Den hemliga historien”, bästsäljaren från 1992? Författaren Lydia Sandgren och Lina Kalmteg ger sig tillbaka in i den förtrollade collegevärld de minns från sin första läsning. De kommer ut igen med en delvis ny syn på boken och dess huvudpersoner.

Samtalsledare Anna Tullberg lotsar genom ett läslandskap av bladvändarkaraktär om identitetssökande ungdomar som suktar efter både bildning och droger.

DONNA TARTT – KULTFÖRFATTAREN SOM GER UT ROMANER VART TIONDE ÅR

Donna Tartt är född 1963 i Mississippi, USA och har gett ut tre romaner hittills. "Den hemliga historien" från 1992 var hennes debut och blev ett enormt genombrott. Den översattes till över tjugo språk och såldes i miljontals exemplar. Senare kom "Den lille vännen" (2002) och "Steglitsan" (2013). Donna Tartt har alltid värnat sitt privatliv och därmed blivit en mytomspunnen författare.
"Den hemliga historien" handlar om sex vänner studenter i grekiska på ett elitcollege i Vermont i nordöstra USA. Allt de gör tillsammans slutar i något som liknar en grekisk tragedi.
Donna Tartt gick själv på ett liknande college tillsammans med en annan kultförfattare, Bret Easton Ellis ("American psycho"), och det spekuleras fortfarande i artiklar och poddar om deras dekadenta studietid tillsammans och hur mycket av den som kanske letade sig in i "Den hemliga historien".

LYDIA SANDGREN HAR INSPIRERATS AV TARTTS BERÄTTARTEKNIK

Författaren Lydia Sandgren är född 1987 och bor i Göteborg, där hon också är verksam som psykolog. 2020 tilldelades hon Augustpriset för debutromanen "Samlade verk". Det är en bok på nästan 700 sidor om de tre vännerna Martin, Cecilia och Gustav och konstens betydelse i livet.

Om Donna Tartt säger Lydia Sandgren: "Jag har en själsfrände i kärleken till ett världsbygge".

LYDIA SANDGRENS LÄSTIPS OM DU VILL HA MER

I avsnittet tipsar Lydia Sandgren om följande böcker på temat "träda in i en förtrollad värld och få vistas där":


"Alexandriakvartetten" av Lawrence Durrell.
"En förlorad värld" av Evelyn Waugh.

Producenter och medverkande: Lina Kalmteg och Anna Tullberg, Kulturredaktionen P1.

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.05
  Christophe Beck - The Library
  Kompositör: Christophe Beck
  Bolag: Epic
 • 18.07
  John Fahey, Woodrow Mann - In A Persian Market
  Album: Old Fashioned Love
  Kompositör: Albert William Ketelbey
  Bolag: Takoma
 • 18.21
  Trevor Gureckis - The Goldfinch Theme (Solo Piano)
  Album: The Goldfinch (Original Motion Picture Soundtrack)
  Bolag: WMG - WaterTower Music