Magkänsla, erfarenhet eller fördom – det är intuition

55 min
En odefinierbar känsla av att något inte stämmer. Kalla det magkänsla eller ett sjätte sinne. Forskarna avvisar tanken på en slags magisk förmåga att se in i framtiden, och menar att det istället handlar om våra minnen – igenkänning. Det kallas intuition.

– Den här igenkänningen kan också ske helt omedvetet, men den påverkar oss så starkt att vi blixtsnabbt kan dra slutsatser och ta beslut utifrån den, och om någon sedan frågar: ”Varför gjorde du så?” kan svaret bli ”Jag bara kände”. Då menar man egentligen kände igen, säger psykologen Sara Henrysson Eidvall, som utgår ifrån nobelpristagaren Daniel Khanemans teori.

Men det är många saker som kan spela oss spratt när vi fattar beslut baserat på vår intuition – till exempel fördomar. Vi tror att vi har erfarenhet av något och därmed vet hur det ligger till, men egentligen kan det vara att vi läst något i tidningen som får oss att fatta vårat beslut.

I Khanemans teori delar han upp den beslutsfattande delen av hjärnan i två system. Där det ena är intuitionen, det dummare, lite mer impulsiva systemet och system 2 är det mer eftertänksamma där man måste tänka efter och värdera informationen från olika håll. Varför fattar vi då inte beslut enbart baserat på genomtänkta argument? Jo, för det tar väldigt mycket energi.

– Och ibland kan vi ju faktiskt lita på vår intuition, menar Paul Hemeren, som är kognitionsvetare.

– Frågan är bara när vi ska lita på den. Intuitionen spelar en stor roll i att människan har överlevt i tusentals år.

Gäster i studion är Sara Henrysson Eidvall, Specialist i arbets- och organisationspsykologi, och leg.psykolog och Paul Hemerén, docent inom informationsteknologi med inriktning mot kognitionsvetenskap, Högskolan i Skövde. 

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Buddy Guy - Just Teasin'
  Album: The Very Best Of Buddy Guy
  Kompositör: Buddy Guy
  Bolag: Rhino
 • 10.08
  The Clash - Police & Thieves
  Album: Hits Back
  Bolag: Sony Music UK
 • 10.10
  Hansson Och Karlsson - Triplets
  Album: Hansson & Karlsson
  Bolag: UMG - Universal Music AB
 • 10.38
  Walter Trout & The Radicals - Through The Eyes Of Love
  Album: Notodden Blues Festival-The Best Of People And Blues-Nbf Vol. 3
  Bolag: Bluestown Records