Marie Göranzon: "Flickor, flickor, ni vet väl vad som händer om man har en karl under sig?"

45 min
Lundströms Bokcirkel med Marie Göranzon och Olof Wretling fortsätter att gräva i Edouard Louis författarskap. Denna gång handlar det om första delen av "En kvinnas frigörelse".

I Edouard Louis självbiografiska roman "En kvinnas frigörelse" skriver författaren om sin mammas livsöde. Hon blev tidigt gravid, fick till slut fem barn med två män som båda drack och kunde vara våldsamma och elaka. I denna familj växer författaren upp med en mor som tidigt gav upp alla försök till eget yrkesliv, men boken börjar med ett fotografi av mamman taget när hon ännu var ung och hade livet framför sig.

Olof Wretling och Marie Göranzon gästar studion för att gräva vidare i Edouard Louis författarskap och tillsammans med Marie Lundström samtalar de om familjeplanering, kvinnors möjligheter och om barn som inte vill se sina mödrar lyckliga.

"Sen står det att 'doktorn berättar att jag var gravid igen'. Det är så märkligt, som om det är doktorn själv som varit framme. Man blir väl inte bara gravid? Det låter som på 1800-talet", säger Marie Göranzon.

"Ja, och ändå befinner vi oss i slutet av 1980-talet", säger Olof Wretling.

Skriv till oss! bokradio@sverigesradio.se

Programledare: Marie Lundström

Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Daniel Sjölin (producent)

Musik som spelats i avsnittet

 • 08.05
  Air (Fra) - Alone In Kyoto
  Album: Lost In Translation
  Kompositör: Jean-Benoit Dunckel, Nicolas Godin
  Bolag: Emperor Norton
 • 08.07
  Céline Dion - On s'est aimé à cause
  Album: D'elles
  Bolag: Columbia
 • 08.28
  Air - Alone in kyoto
  Album: Talkie Walkie
  Bolag: Parlophone France