Martin Österdahl: Så reagerade Ryssland på att diskas ur Eurovision Song Contest

9:38 min
"De var inte glada förstås. Men för oss från Eurovision Song Contest stod det snabbt klart att det inte skulle funka att Ryssland var med och tävlade". Martin Österdahl är sedan 2020 Exekutive Supervisor och högsta ansvarig för Eurovision Song Contest inom EBU. Här berättar han om hur Ryssland reagerade på att uteslutas ur Eurovision Song Contest.

Martin Österdahl om Rysslands reaktion på diskningen ur Eurovision Song Contest

Dagen efter det att kriget bröt ut i Ukraina beslöt EBU at diska Ryssland ur Eurovision Song Contest. Flera andra medlemsländer hade också protesterat mot deras deltagande och hotat att dra sig ur om Ryssland var med. Belarus är diskade sen tidigare. Martin Österdahl kommenterar reaktionen.

– Det blev en ganska väntad reaktion, de var inte glada förstås. Men för oss från Eurovision Song Contest stod det snabbt klart att det inte skulle funka att de var med och tävlade.

Martin Österdahl om hur kriget påverkat Eurosvision och EBU

Carolina Norén träffar Martin Österdahl i arenan i Turin i ett samtal om hur kriget påverkat tävlingen och EBU – men också om var gränserna går för hur mycket sexuella anspelningar artisterna får ha på scen.

– Något jag lärt mig under mina år på Eurovision är att i olika länder ser vi olika på det här. Det är inte så att vi går in och censurerar, utan vi vädjar till dem och betonar att det är ett program som många tittar på med sina familjer och barn.

Martin Österdahl är också vid sidan av Eurovision deckarförfattare, och visst finns det planer på att kanske skriva en deckare i Eurovisionmiljö.

–  Men det får nog bli när jag har slutat som chef, avrundar Martin Österdahl.

Följ Eurovision Song Contest direkt i Sveriges Radio P4

Sveriges Radio är på plats i Italien och sänder samtliga tävlingar från Turin både i radio, på webben och i vår app Sveriges Radio Play. Här är nedan är alla sändningstider.

Eurovision Song Contest Semifinal 1: Tisdag klockan 21.00
Eurovision Song Contest Semifinal 2: Torsdag klockan 21.00
Eurovision Song Contest Final: Lördag 21:00.

Expertkommentator och programledare samt reporter på plats i Eurovision Song Contest och Turin i Italien är Carolina Norén.