Mary Wollstonecraft - 1700-talsfeministen som utmanade sin samtid

45 min
I vår sommarserie "Nio tänkare att ha koll på" är det dags för den brittiska 1700-talsfilosofen Mary Wollstonecraft och hennes teorier om frihet, jämlikhet, demokrati och ägande.

“Kvinnor kan uppfatta saker och ting snabbare än män, men eftersom de inte förmår fundera över något en längre stund utvecklar de aldrig den förmåga till eftertanke som krävs för ett sunt förnuft” - står det i en encyklopedi från 1756, som citeras i Anna Laestadius Larssons roman Pottungen.

Lena Halldenius, som har skrivit en monografi om Mary Wollstonecraft, berättar om utgångspunkten för den brittiska 1700-talsfilosofens feministisk-politiska projekt:

”Alla flickor, kvinnor premieras om de lär sig framgångsrikt att bli precis så ovidkommande som normerna säger att de ska vara. Och sen får de höra att de är av naturen sådana som de har tvingats att bli och lärt sig att de måste vara. Och så blir de uteslutna från samhällsgemenskapen på den grunden.”
Lena Halldenius, filosof och författare och Anna Laestadius Larsson, journalist och författare samtalar om en feministisk föregångskvinna och hennes relevans idag.

Programledare är Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist.

Programmet sändes första gången 18 december 2016

Boktips: Mary Wollstonecraft, feminismen och frihetens förutsättningar, av Lena Halldenius

Musik som spelats i avsnittet

  • 17.01
    Bo Kaspers Orkester - Ett & noll (Singelversion)
    Album: Samling
    Bolag: SME - RCA Records Label