Måste man göra det man är bra på?

55 min
Har man en skyldighet att plugga till läkare om man är bra på naturvetenskap eller blir musiker för att man har absolut gehör? När OS-guldmedaljören i skridsko Nils van det Poel berättade att han väljer att lägga av med idrotten i karriärens absoluta peak var det många som blev förvånade. Har vi en plikt att göra det som vi är bra på?

– Personligen sympatiserar jag med den uppfattningen. Man ska ta tillvara på de talanger man har, säger Charlotta Weigelt, professor i filosofi.

– Talanger är gåvor som inte ska slösas bort, fortsätter hon. Är man priviligerad ska man göra sitt bästa.

Psykologen Sofia Viotti håller dock inte med. Hon tycker att problemet i att när man satsar på det man är bra på så kan man tappa förmågan för återhämtning i det.

– Det måste man vara medveten om. Sedan är det inte alltid så att det man är duktig på är speciellt roligt, säger hon och fortsätter:

– Jag tänker att att vi nästan lurar in folk, i t.ex. gymnasieskolor, där man får välja exakt den inriktning man vill gå. Många är väldigt talangfulla inom kreativa saker, men det finns ju inte så många jobb inom det.

Gäster i programmet: Charlotta Weigelt, professor i filosofi vid Södertörns högskola, Sofia Viotti, psykolog och Göran Kenttä, idrottspsykolog vid GIH.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Sebastian Hedlund - Tezeta
  Kompositör: Sebastian Hedlund
 • 10.33
  Lucky Peterson - Nana Jarnell
  Album: The Son Of A Bluesman
  Bolag: Jazz Village
 • 10.39
  Larry Coryell - Slow Blues
  Album: Basics
  Bolag: UMG - Vanguard Records
 • 10.41
  Sue Foley - Mediterranean Breakfast
  Album: Love Comin' Down
  Bolag: Shanachie